Ei ole kovinkaan kauan siitä kun viimeksi heräsin aamulla lievän niskajumin kanssa. Koska heräsin yli-innokkaan puhelinmyyjän soittoon, minulla ei ole harmainta aavistustakaan siitä missä asennossa olin viettänyt yöni.
Todennäköisesti olin kuitenkin nukkunut suurimman osan yöstä kyljelläni.
Kyljellään nukkuminen on yleensä hyvä asento nukkua. Ongelmana on se, että hartiani tuppaavat tässä asennossa valumaan eteenpäin ja seurauksena on päänsärkyä ja niskavaivoja. Huonoa ryhtiä ei pääse pakoon edes unessa!
Pitkällisten päänsärkyjen ja niska- ja hartiavaivojen takia olen etsinyt – ja löytänyt – kaikenlaisia keinoja vaivojeni helpottamiseksi. Yksi niistä on tyynyjen asettelu paremman nukkumisasennon saavuttamiseksi.
Seuraavista kikoista voi olla apua ihmisille, jotka kärsivät päänsäryistä ja niska-, hartia- ja alaselän vaivoista. Ohjeet ovat peräisin Lisa Morronen kirjasta Overcoming Back and Neck Pain.
*******
Peukalosääntö on, että paras asento nukkua on selällään nukkuminen. Seuraavaksi paras on kyljellään nukkuminen ja pahin vatsallaan nukkuminen.
Selällään nukkuminen
Suurimmalle osalle ihmisistä selällään nukkuminen on paras nukkumisasento. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista nukkua selällään – tai vääränlaisen tyynyn käyttö tai huono tyynyjen asettelu aiheuttaa kaikenlaisia vaivoja. Perussääntö on joka tapauksessa, että tyyny pitäisi asetella niin, että tyyny on pään ja niskan tukena, ei hartioiden alla.
Jos käytät useita tyynyjä, käännä päällimmäinen tyyny pitkittäin niin että se ulottuu keskiselkään asti, ei pelkästään hartioiden alle. Tällä tavalla varmistat ettei niskasi ole joudu hankalaan kulmaan.
Jotkut käyttävät selällään nukkuessaan lisäksi yhtä tyynyä polvien alla helpottamassa alaselän painetta.
Kyljellään nukkuminen
Kyljellään nukkuminen on toiseksi paras nukkumisasento, tosin useilla ehdoilla. Perussääntö on se, että niskan alla täytyy olla niin paljon tukea jotta nenä pysyy samassa linjassa rintalastan kanssa. Jos tyynysi on liian litteä tai liian pullea, on parasta vaihtaa tyyny toiseen.
Seuraavassa sananen tyynyjen asettelusta. Estääksesi selkärankaa kiertymästä tai taipumasta
sivusuunnassa, aseta yksi tyyny pitkittäin jalkojen väliin. Pitkittäinen tyyny estää sinua myös vetämästä jalkoja sikiöasentoon, mikä on huono asento alaselälle.
Tyynyjen asettelu ei lopu vielä tähän! Jos kärsit päänsäryistä ja niskavaivoista, aseta kolmas tyyny pitkittäin vartalon eteen. Tyynyn tarkoitus on estää vartaloa ja hartioita pyöristymästä eteenpäin ja siten estää niskaa joutumasta huonoon kulmaan.
Kolmen tyynyn hallitseminen on hankalaa ja ainakin itselläni yksi tyyny lähtee yleensä yön aikana omille teilleen. Jos nukut paljon kyljelläsi, voi olla hyvä ajatus hankkia pitkä vartalotyyny. Olen nähnyt niitä tällöin myynnissä Lidlissä ja varmaan niitä on myynnissä muissakin kaupoista.
Vatsallaan nukkuminen
Vatsallaan nukkuminen on nukkumisasennoista huonoin, koska se pakottaa kaularangan 90 asteen kulmaan ja voi pahentaa alaselkävaivoja.
Minulla oli itse asiassa tapana nukkua vatsallani ennen kuin niskavaivani yltyivät liian pahoiksi. Minun on jotenkin täytynyt onnistua vieroittamaan itseni vatsallaan nukkumisesta koska en enää harrasta sitä.
Nukkuaksesi mukavasti vatsallasi tarvitset joko kolme tavallista tyynyä tai vaihtoehtoisesti vartalotyynyn ja yhden tavallisen tyynyn. Tyynyjen asettelu on samanlainen kuin kyljellään nukkumisessa, paitsi että asetat pääsi tyynyn reunalle niin, että kasvot osoittavat 45 asteen kulmassa alaspäin. Ylimmäinen käsivarsi lepää vartalon edessä olevalla tyynyllä.
******
Missä asennossa sinä itse nukut? Tarvitsetko erityisjärjestelyjä nukkuaksesi mukavasti?
P.S. Jos pidit tästä kirjoituksesta, kerro siitä eteenpäin käyttämällä alla olevia nappuloita.
Päällimmäisen käden paras paikka on vartalon sivulla suorana. Tämä on mahdollista kun nukkuu sohvalla, jolloin sohvan selkänoja tukee kylkinukkujaa ja käsi voi levätä nukkujan ja selkänojan yhtymäkohdassa. Lisäksi pään veto taaksepäin kosketukseen sohvan selkänojan kanssa suoristaa selkärangan, avaa hengitystiet ja rentouttaa niskan.