Sain vihdoin kirjoitettua kunnon tuotearvion Omron CaloriScan askelmittarista, jota pääsin testaamaan viime syksynä. Sain laitteen käyttööni alun perin koska pääsin Ilta-Sanomien testiryhmään.
Olin kiinnostunut CaloriScan askelmittarista erityisesti siksi, että olen käyttänyt jo kaksi vuotta säännöllisesti tavallista Omronin askelmittaria. Omron CaloriScan on uudempi askelmittari, joka mittaa liikettä 3D-sensorilla, joten se mittaa paremmin muutakin fyysistä aktiivisuutta kuin kävelyaskelia. Sen takia sen pitäisi olla myös parempi arvioimaan päivittäistä kalorinkulutusta, mikä ei tavallisella askelmittarilla oikein onnistu.
Ensikokemukseni CaloriScan –mittarista olivat surkeat.
Syypää oli surkea käyttöohje, joka teki laitteen käyttöönotosta tuskien taipaleen. Käyttöohje on pieni vihkonen, johon suomenkieliset ohjeet on siroteltu sinne tänne muunkielisten ohjeiden sekaan. Koska teksti oli hyvin pientä printtiä, oli vaikea nähdä mistä suomenkieliset ohjeet alkoivat ja muunkieliset loppuivat. Sisällysluetteloa tietenkään ollut.
Toinen haaste oli laitteen saaminen päälle. Minulta meni tovin ennen kuin älysin että virran saa askelmittariin päälle, kun painaa terävällä esineellä takapuolella olevaa (varsinaista virtanappia ei laitteessa siis ole) reikää. Virta/ sammutus –nappia ei ole, näyttö sammuu itsestään kun mittaria ei ole näpelöity viiteen minuuttiin ja sen saa uudestaan päälle kun paina jotain näytön painikkeista.
Alun vaikeuksien jälkeen käyttö oli onneksi helpompaa. CaloriScan kysyy alussa perustiedot käyttäjän sukupuolesta, pituudesta, syntymäajasta ja painosta, koska se laskee niiden perusteella arvion päivittäisestä lepoaineenvaihdunnasta. Tähän lukuun lisätään sitten kalorit jotka kertyvät päivän fyysisestä aktiivisuudesta.
Vinkki: Saat selville laitteen arvion lepoaineenvaihdunnastasi, jos jätät sen vuorokauden ajaksi lojumaan pöydälle ja tarkistat seuraavana päivänä Mem(ory)-nappulalla mikä oli edellisen päivän kalorinkulutus.
Tavalliseen askelmittariin verrattuna Omron CaloriScanissa on vähän enemmän toiminnallisuuksia. Vanhassa 2D-sensorilla varustetussa mittarissani on seitsemän päivän muisti ja se näyttää aerobiset askeleet, arvion kulutetuista kaloreista ja päivän aikana ottamani askeleet. CaloriScanilla pystyy lisäksi mittaamaan matka-askelten (Trip) määrän, eli sen kuinka monta askelta otat vakiolenkilläsi tai yhteensä tiettynä ajanjaksona. Se näyttää myös kulutettujen kaloreiden kokonaismäärän ja arvion siitä mikä osuus fyysisestä aktiivisuudestasi tulee ”liikunnasta” (Ex – vastaa kävelyä 4km tuntivauhdilla).
CaloriScanilla on lisäksi virransäästöominaisuus, mikä tarkoittaa sitä että patterin pitäisi kestää kauemmin. Normaalisti joudun vaihtamaan uuden patterin askelmittariini kaksi kertaa vuodessa.
Itseäni miitarissa ärsytti ehkä eniten se, etten heti mittariin tarttuessani pystynyt näkemään ottamiani askeleita, vaan jouduin painelemaan nappeja päästäkseni näkymään joka selviävät päivän aikana kertyneet askeleet (se näyttää ensimmäiseksi kulutetut kalorit).
Omron CaloriScan –mittarin houkutus on se, että sillä saa jonkinlaisen arvion päivittäisestä kalorinkulutuksesta. 🙂
Itse en kuitenkaan uskoisi sokeasti mittarin näyttämiin lukemiin. Oma näppituntumani on, että mittari arvioi kalorinkulutukeni ainakin 100-150 kaloria yläkanttiin. Jos mittarin lukemat pitäisivät täysin paikkansa, laihtuisin nopeammin kuin nyt laihdun. 🙂
Surkeiden käyttöohjeiden takia antaisin Omron CaloriScanille 3.5 tähteä, muuten olisin antanut neljä.
Osta oma Omron CaloriScan –mittari Stockmannilta.