Jokin aika sitten kävin kaverini kanssa ulkona syömässä ja päädyimme puhumaan tablettien ja älypuhelinten käytöstä. Tällä kertaa emme kironneet älypuhelinten vaikeakäyttöisyyttä vaan puhuimme ergonomiasta.
Kaverini oli valitellut lääkärille niska- ja hartiaseudun pahentuneita vaivoja. Selvisi, että vaivan paheneminen johtui kaverini uudesta Nokia Lumia –puhelimesta. Lääkärin mukaan käsien pitäminen kohotettuna pitkiä yhtäjaksoisia aikoja rasittaa huomattavasti niskan ja hartiaseudun lihaksia.
Valitettavasti kannettavien laitteiden yleistymisen jälkeen niska- ja hartiavaivat ovat yleistyneet huomattavasti ja vaivat alkavat yhä aikaisemmin.
Ääriesimerkki on amerikkalaisen 3-vuotiaan pikkupojan tapaus: vanhemmat veivät taaperon kiropraktikon hoitoon kun poika oli innostunut pelaamaan liikaa mobiilipelejä.
******
Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Jo muutaman helpon ergonomiavinkin omaksuminen voi helpottaa tilannetta huomattavasti.
Etsin myös netistä muutamia tablettitietokoneiden ja älypuhelinten ergonomista käyttöä tukevia välineitä (ei muuten ole mitenkään erityisen helppo tehtävä löytää suomalaisia verkkokauppoja, joissa on tarjolla ergonomiaa tukevia välineitä tavalliselle ihmiselle.)
Ergonomiavinkki #1: Pidä niska selkärangan jatkeena
Tablettitietokoneiden ja älypuhelinten käytön suurin ongelma on pään asento. Jos asetat taulutietokoneen tai älypuhelimen syliisi ja kumarrat pääsi alas nähdäksesi kuvaruudun, niska- ja hartialihakset joutuvat kannattelemaan pään painoa. Pää painaa viitisen kiloa ja sen kannatteleminen pitkiä aikoja huonossa asennossa rasittaa voimakkaasti niska- ja hartiaseudun lihaksia ja jänteitä.
Jos mahdollista, nosta taulutietokone tai älypuhelin pöydän tasolle, jotta voit pitää niskan selkärangan jatkeena. Tableteille ja älypuhelimille löytyy säädettäviä jalustoja, joiden ansioista voit katsoa tietokoneen ruutua optimaalisesta kulmasta. Paras jalusta on sellainen, jonka sallii katselukulman säätämisen melko vapaasti. Pöytäjalustaa kannattaa käyttää erityisesti jos katsoo elokuvia tablettitietokoneelta.
Kevyen ja taitettavan pöytäjalustan voi myös ottaa mukaansa.
Ergonomiavinkki #2: Pidä ranteet kyynärvarsien jatkeena
Älypuhelimen tai taulutietokoneen käyttäminen ranteet taivutettuina rasittaa puolestaan ranteen ja kyynärvarren lihaksia. Pienen näppäimistön operoiminen pakottaa sormet ja ranteet hankaliin asentoihin. Maratoonaritekstittelijöiden peukalot ovat myös kovalla koetuksella.
Tärkeintä on pitää ranteet suorina kyynärvarren jatkeena ja välttää pitkiä yhtäjaksoisia peli- ja tekstausrupeamia.
Älypuhelimille ja tablettitietokoneille on tarjolla ulkoisia näppäimistöjä. Ohuen ja langattoman, bluetooth –teknologiaan perustuvan näppiksen voi ottaa tarvittaessa mukaansa.
Ergonomiavinkki #3: Pidä säännöllisiä taukoja
Tämä on ehkä helpoin ja samalla kaikkein tärkein ergonomiavinkki. Vaikka taulutietokoneet ja älypuhelimet ovatkin suhteellisen kevyitä, niiden pitkäkestoinen käyttö aiheuttaa ongelmia.
On hyvä idea pitää pieni tauko ainakin kerran pari tunnissa. Voit jopa asettaa etukäteen ajastimen muistuttamaan itseäsi tauon tarpeesta.
Yhteenveto: Suurimman osan ergonomiaongelmista voi välttää kunhan
- muistat pitää pään suoraan selkärangan jatkeena
- käytät laitteita ranteet suoraan käsivarsien jatkeena, ei taivutettuna
- pidät tarpeeksi taukoja.
Hyvä tapa motivoida itseään ergonomisen käytön oppimiseen on tarkkailla ihmisiä yleisissä tiloissa ja pitää lukua siitä kuinka monta ergonomiavirhettä pystyt bongaamaan. Sen jälkeen vannot ettet sinä ainakaan käytä laitettasi niin tyhmässä asennossa. 🙂