Fiksusti kuntoon nelikymppisenä?

Funny retro nerd flexing his muscle over blue backgroundKunto nousuun -kirjoituksessa valittelin hidasta fyysisen kunnon nousemista. Vaikka hidaskin kunnon nousu on parempi kuin ei mitään, sitä on yhtä yksitoikkoista seurata kuin ruohon kasvamista.

Seuraavaksi sain tietysti ”briljantin” ajatuksen että nyt panen täyden rähinän päälle ja muutaman kuukauden päästä olen sitten paljon paremmassa kunnossa kuin nyt.

Olen saanut tämän saman ”briljantin” ajatuksen aika usein elämäni aikana.

Parin päivän päästä tästä päätöksestä aivoni alkoivat onneksi toimia ja rupesin miettimään mikä olisi oikeasti paras tapa edetä projektissa. Olen nimittäin jokseenkin varma että treenikertojen roima lisääminen ei toisi elämääni mitään muuta kuin lisää rasitusvammoja ja aika nopeasti sen jälkeen innon lopahtamisen.

Viime keväänähän luovuin punnerrushaasteesta, koska siitä seurasi vain pahenevia migreenejä. Ja koska yläkroppani lihakset ovat yhtä tiukat kuin vuosi sitten, olen n. 100% varma siitä että törmäisin jokseenkin välittömästi tähän samaan kompastuskiveen.

On se kumma kuinka vaikeaa ihmisen on uskoa, että nelikymppisenä ei voi äkkiä ruveta revittelemään niin kuin kaksikymppisenä.

Kuinka monta nelikymppistä tunnet, joilla ei ole jotain kremppoja, jotka yleensä johtuvat siitä että kroppaa on laiminlyöty pari vuosikymmentä tai sitten on vanhoja vammoja jotka asettavat omat rajoituksensa liikunnalle? Itse ei tule kovin monta ihmistä mieleen ja useimmilla istumatyöntekijöillä on ainakin niska- ja hartiaseudun vaivoja.

Itse en kärsi pelkästään jumissa olevasta ylävartalosta, vaan sen lisäksi myös vasen polveni ottaa aika helposti nokkiinsa. Nykyään se ei juurikaan vaivaa minua, mutta kuormituksen äkillinen lisääminen todennäköisesti saisi polvenkin älähtämään.

*******

Siis mikä avuksi?

Olen seuraillut Timo Haikaraisen TH-blogia jonkin aikaa, joten jätin hänen Facebook-sivulleen lyhyen kysymyksen aiheesta. Alla on Timon vastaus:

Moikka Satu! Niskahartia-seudun ongelmat kannattaa aina tutkituttaa tapauskohtaisesti, mutta suurimmalla osalla ihmisistä syyt, vaikuttavat tekijät ja tehokkaat korjaavat toimenpiteet ovat hämmästyttävän samankaltaisia. Erittäin paljon yksinkertaistettuna rintarangan liikkuvuuden lisääminen, yläselän monipuolinen vahvistaminen ja erityisesti epäkäslihaksen ylä-, ala- ja keskiosan lihastasapainon korjaaminen sekä tietyt spesifit mielikuvat ja tekniikkavariaatiot yläkropan harjoitteiden aikana poistavat ongelmia nopeasti. Itse lähestyn asiaa enemmän ”perusliikevariaatioiden” kuin spesifien kuntoutus-tyyppisten liikkeiden ja ohjelmien kautta. Noin yleisenä linjana. Yleensä ei kulu vuosia. Suurin osa erittäin pahoista jumeista kärsivistä asiakkaistani pystyvät siirtymään todella kuormittavaan, esimerkiksi miesten punnerruksia ja leuanvetoja sisältävään voimaharjoitteluun 1-3 kk siirtymäajalla. –Timo [boldaus minun]

Eläköön sosiaalinen media! 🙂

Eli kuormituksen määrän äkillisen lisäämisen sijasta aion ensin keskittyä mm. epäkäslihaksen lihastasapainon korjaamiseen ja rintarangan mobilisoimiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että aion lisätä Feldenkrais-harjoituksia reippaasti eli teen niitä jatkossa neljä kertaa viikossa.  Ja pidän huolta lihashuollosta sekä treenien jälkeen että niiden välissä.

Lihaskuntotreenejä teen kolme kertaa viikossa, maksimissaan tunnin kerrallaan (tunnissa on lihashuolto mukana). Jos olen oikein ymmärtänyt, niin ylenmääräinen harjoittelu vain haittaa kropan kehittymistä joten ole mitään syytä ruveta lisäämään treenimäärää tolkuttomasti tai ruveta tekemään jotain aamuaerobisia. Ja sehän sopii minulle.

Toki aion pysyä muutekin fyysisesti aktiivisena, mutta mitään erityisiä aerobisia treenejä tuskin teen lisäksi.

Päätin myös muuttaa päiväjärjestystäni treenipäivinä niin, että teen lihaskuntotreenit heti aamulla. Näin on paljon vähemmän todennäköistä että treenit jäävät tekemättä.

Tällä on muuten ollut odottamaton sivuvaikutus: olen suurenmoisen pirteä ja energinen aloittaessani työt niinä aamuna kun teen ensin lihaskuntotreenin. 🙂

*******

Kysymyksiä: kuinka monta kertaa olet aloittanut hurjan treenaamisen ja joutunut sitten vähentämään treenikertoja kun on tullut vaivoja? Onko sinulla kremppoja tai vanhoja vammoja jotka rajoittavat treenaamista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.