Läski ja terveys 2.0

Lihavuus ei ole välttämättä ongelma, mutta liika sohvalla istuminen ja roskaruoan syöminen todennäköisesti on...
Lihavuus ei ole välttämättä ongelma, mutta liika sohvalla istuminen ja roskaruoan syöminen todennäköisesti on…

Toisin kuin ihmiset nyt uskovat, läskillä sinänsä ei ole kaikille vaarallisia vaikutuksia, [Eric] Oliver summaa. Vasta sitten, jos läskiä on todella paljon ja se sijaitsee vatsaontelossa, riski joihinkin sairauksiin kasvaa. Silloinkin puhutaan vielä riskistä, ei sairastumisesta. On myös olemassa sairauksia, joilta lievä ylipaino näyttää suojaavan ihmistä.

Useimmissa sairauksissa, joita lihavuuden väitetään aiheuttavan, on vain oletettu sen aiheuttavan niitä. Näin oletetaan, koska lihavilla usein ilmenee näitä vaivoja enemmän kuin hoikilla – mutta se ei tarkoita, että lihavuus olisi niiden syy. Sen sijaan on asioita, kuten vähäinen liikunta, jotka aiheuttavat sekä sairauksia että lihavuutta. (Pekka Hiltunen, Image 02/2007)

*******

Siis mitä? Lihavuus ei olekaan kaikkien sairauksien alkusyy ja uhka Suomen kansantaloudelle? Juuri niin. Vaikuttaa siltä, että väittämä lihavuuden ja terveyden välisestä vankasta yhteydestä on vähän kuin 90-luvulla vallinnut käsitys ruokavalion rasvasta ylipainon syynä – karkea yksinkertaistus.

Olen ollut jo pitkän aikaa tietoinen siitä, että lievä ylipaino (BMI 25-30) ei erityisemmin altista sairastamiselle, mutta luettuani jokin aika sitten Linda Baconin kirjan Health at Every Size jouduin tarkistamaan vähän reilummin omia käsityksiäni lihavuuden ja sairauksien välisestä yhteydestä. Sain lisää purtavaa kun Hesarissa julkaistiin viime sunnuntaina Anna-Stina Nykäsen juttu Terve ja lihava. Marko Suomi antoi vinkin alussa lainaamaani kirjoitukseen joka ilmestyi  vuonna 2007 Imagessa.

Kummatkin jutut kannattaa ehdottomasti lukea.

Terve ja lihava –jutussa Kirsi Pietiläisen toteaa, terveiksi lihaviksi katsotaan ne, joilla ei ole ylipainoon liitettyjä aineenvaihduntahäiriöitä kuten diabetesta, kohonnutta verenpainetta tai kolesterolia. Melkein kaikki lihavat lapset ovat metabolisesti terveitä, aikuisista terveitä on 20-30% ja yli 60-vuotiaista enää vain 10%.

On siis täysin mahdollista olla terve ja lihava. Todelliset syyt sairauksiin taitavat löytyä liikkumattomuudesta ja heikkolaatuisesta ruokavaliosta, ei niinkään rasvan määrä kehossa.

 *****

Liikkumattomuus ja ruokavalion parantaminen ovat sellaisia asioita joita on melko helppoa parantaa.

Kroppa kiittää ja kumartaa kaikesta fyysisestä aktiivisuudesta, eikä ole edes tarpeen ryhtyä kuntosalien hirmuksi tai himojumppaajaksi – paitsi jos haluaa. Itse en ole sen enempää jumpannut kuin käynyt lähelläkään kuntosalia tänään, mutta askelmittariin on kertynyt jo yli 14000 askelta. 🙂

Ruokavalionsa laadun tarkistaminen ja parantaminen on myös suhteellisen helppoa. Merkkaa muutama päivän ajan kaikki sömisesi Kiloklubin laskuriin. Kuinka lähelle pääset ”vihreää suoraa”? Syömisen laatupalloja klikkaamalla saat ehdotuksia siitä mitä asioita sinun pitäisi parantaa. Syöttämällä kokeeksi ruokapäiväkirjaan erilaisia ruoka-aineita näet miten laatupallot reagoivat.

Liikunnan määrän lisääminen ja ruokavalion laadun parantaminen ovat paljon konreettisempia parannuskohteita kuin pelkkä yhksisilmäinen painoon keskittyminen.

2 Replies to “Läski ja terveys 2.0

  1. Onnittelut Hiltusen jutun löytämisestä ja kiitokset sen jakamisesta edelleen! Tässä painosyrjinnän (meinasin sanoa vielä pahemmin) ilmapiirissä jokainen muistutus siitä, että ylipaino EI välttämättä tarkoita ennenaikaista kuolemaa ja suurta määrää sairauksia, on tervetullut. Vielä kun saisi ihmiset ymmärtämään, että ylipaino ei kerro ihmisen henkisistä ominaisuuksista YHTÄÄN MITÄÄN, oltaisiin jo pitkällä suvaitsevaisuuden tiellä.

    Hannele Harjusen väitöskirjassa tutkitaan lihavuutta yhteiskunnallisena ilmiönä. Siihenkin kannattaa tutustua, jos tämä ”läskikapina” -ajattelu kiinnostaa.

    https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/22599/9789513937751.pdf?sequence=1

  2. Kiitos! Ylipainon takia syrjiminen on muutenkin vähän pönttöä, koska suuri osa meistä on joka tapauksessa ainakin lievästi ylipainoisia. 🙂

    Ja kiitos linkistä Hannele Harjusen väitöskirjaan. Ajattelin että mun pitää kaivaa se joskus esiin, mutta en ollut vielä ryhtynyt tuumasta toimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.