Mukavuus vs. nopeat tulokset: treeni- ja ruokavaliopohdintaa

kesäkroppa
Taisin juuri sanoa ei kesäkropalle…

Erehdyin pari viikkoa sitten hankkimaan tuoreen Fit-lehden (4/2014)  ja näin siinä Timo Haikaraisen jutun 8 viikossa teräskuntoon (eli kesäkuntoon). Luin että treenillä ja ruokavaliolla voisi kaltaiseni ylipainoinen nainen pudottaa jopa puoli kiloa viikossa mikä merkitsisi minulle n. 4 kiloa pudotusta painossani.

Ajatus houkuttaa, koska olisihan se kiva saada tuloksia nopeammin kuin etanan vauhdilla. 🙂

Treeniohjelma näytti hyvältä – ja oli sopivan lyhyt –  mutta rupesin empimään dieettiä tarkastellessani. Kyllä sillä varmaan tarpeeksi kaloreita saisi (tarpeeksi on > 1500 kaloria/vrk) mutta omaan nykyiseen ruokavaliooni verrattuna se on aika puiseva.

Kaksi kertaa päivässä pitäisi syödä joko 100 grammaa lihaa tai kalaa (max 10% rasvaa). Lounaalla voi salaattiin lisätä teelusikallisen oliiviöljyä, päivällisellä höyrytettyjen vihannesten sekaan voi ”lorauttaa” peräti yhden ruokalusikallisen öljyä. Lisänä on raejuustoa, rahkaa ja lounaalla vähän riisiä lisäkkeeksi. (Dieettiin kuuluu muitakin ruoka-aineita kuten pähkinöitä ja hedelmiä mutta nämä ovat pääpiirteet). Herkkupäivän saa pitää kerran kahdenksan viikon aikana – neljännen viikon sunnuntaina.

Luulen että vaikka seisoisin päälläni en saisi noissa rajoissa koostettua itselleni kovin maukkaita aterioita. Ja se on onglema koska enkä millään raaski luopua nykyisestä mukavasta syömistyylistäni jossa syön ruokia joista aidosti tykkään – ilman että terveellisyys juuri kärsii.

Toinen huomattava vika em.  dieetissä on se että budjettini ei kestäisi sitä että syön joka päivä 200 gramman edestä lihaa tai kalaa.

 *******

Treenirintamalla minulla menee mukavasti. Voimatasot ovat kasvaneet viime viikkoina selvästi enkä kärsi polvi- tai alaselkävaivoista kuten viime vuonna. Vasen polveni ei ole ollut moksiskaan siitä että olen lisännyt jonkin verran hyppelyä ohjelmaan.

Olen myös lyhentänyt ja yksinkertaistanut voimaharjoitteluohjelmaani entisestään eikä se ole menoa haitannut, pikemminkin päinvastoin. Viime aikoina olen tehnyt kolme voimatreeniä viikossa ja sen lisäksi käynyt lauantaina 90 minuutin salsa-tunnilla. (Kevään viimeinen salsa-tunti oli viime lauantaina.)

Olen kuitenkin suunnitellut jonkinlaista muutosta treenaamiseen, nimittäin  treeniohjelman vaihtamista. Hankin pari vuotta sitten Flavia del Monten Full-Body-Licious –treeniohjelman mutta sen tekeminen jäi kesken kun totesin sen omalle kuntotasolleni liian vaativaksi.

Nyt minulla  alkaa kuitenkin voimaa löytyä jo sen verran että minun ei tarvitsisi joka ikistä liikettä korvata jollain toisella. 🙂 Ohjelmassa on treenit viidelle päivälle viikossa mutta minulle riittäisi todennäköisesti neljä kertaa nyt kun ei tarvitse käydä salsassa.

Mitä painonpudotukseen tulee, näppituntuntumalta pystyn sanomaan että kyllä se rasva siellä palaa nykyiselläkin systeemillä. Seuraavat tavoitehousukuvat otan parin viikon kuluttua ja silloin näen paremmin missä mennään.

Toivon vain etten nyt aivan mahdottomasti herkuttele pääsiäisen aikana. Tarjolla tulee kylläkin olemaan kaikenlaista hyvää kun tiedossa on Hannan tyttöjen synttärit. 🙂

********

Lopullisen päätöksen tuossa dieetin kiristämisjutussa tein kun luin samaisesta(!) Fit-lehdestä Kaisa Jaakkolan kolumnin.  Siinä sanottiin mm. näin:

Monen suomalaisen elämään kuuluu ajanjakso, jolloin syödään pahaa ruokaa, juostaan lenkkiä vaikka ei huvita, eletään askeettisesti ja luovutetaan kontrolli omasta elämästä pois.  Tuo ajanjakso on armeija. Ikävä kyllä moni kuvittelee, että hyvää kuntoa ja terveyttä ylläpitävä elämä on samanlaista (Fit 4/2014 s. 98).

Lainaus olisi täydellinen jos armeijan tilalla lukisi laihdutuskuuri.

Mukavuus voitti nopeat tulokset 5-1.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.