joulustressi ohjeetFacebookissa jaettiin powerpoint-tiedostoa, jonka mukaan stressaantuminen on taito.

Kalvossa lueteltiin kahdeksan keinoa stressin maksimoimiseen. Lista teki minuun niin suuren vaikutuksen että päätin tehdä siitä jouluversion.

Kyselin myös sukulaisilta ja tuttavilta ajatuksia joulustressistä ja vinkkejä joulustressin luomiseen.

Joulustressiohjeet

 1. Jätä asiat viime tippaan: Joulusiivous ja loppujen lahjojen hankkiminen kannattaa tehdä aatonaattona klo 16-21. Aatonaattona kannattaa aloittaa myös kaappien siivoaminen.
 2. Joulun tulee näyttää samalta kuin naistenlehdissä, elokuvissa ja mainoksissa.
 3. Tunne syyllisyyttä jos joulujärjestelysi eivät vastaa (kuolleen) äitisi/isäsi/sukulaistesi vaatimuksia.
 4. Arvosi ihmisenä mitataan sen mukaan kuinka kalliita lahjat ostat ja kuinka hyvin lahjavalinnat onnistuivat.*
 5. Murehdi etukäteen mikä kaikki voi mennä jouluna pieleen: sukulaiset käyvät hermoille**, kinkku on liian pieni/iso/vetinen/omavalinta, joulupukki on kännissä ja lapset tyytymättömiä lahjoihinsa.
 6. Sinkut: häpeä sitä että joudut viettämään joulusi yksin. Jos vietät joulusi vanhempien kanssa, häpeä sitä että joudut viettämään sen vanhempien kanssa. Se on merkki siitä että olet epäonnistunut ihmisenä.
 7. Laihduttajat: syö niin että napa rutskaa, tunne siitä huonoa omaatuntoa ja käytä välipäivät laihdutuskuurin suunnittelemiseen.
 8. Keskity niihin asioihin, jotka eivät menneet niin kuin suunnittelit.

*Huom! Sain 7-vuotiaana mustaihoisen ja mustatukkaisen barbien, vaikka olin vartavasten kuvastosta näyttänyt vaaleatukkaisen rantabarbien kuvan.

**uskomatonta kuinka paljon politiikan asiantuntijoita voi mahtua pieneenkin sukuun!

********

Tiedustelujeni perusteella kukaan ei tunnu odottavan erityisen stressaavaa joulua, ei edes Hanna jolla sentään on kaksi pienehköä lasta ja kiireinen työ.

Hanna väitti että tänä vuonna hän ei ole erityisen stressaantunut, koska jätti joulukortit lähettämättä ja on päättänyt leipoa vain yhden kakun. Stressiä on lievittänyt myös joululahjalistojen tehokas koordinointi, mitä se sitten tarkoittaakaan. 🙂

Isosiskolta tuli tiivistetyt ohjeet joulustressin luomiseen, varmaan käytännössä testatut:

”Murehdit vaan kaikki asiat etukäteen. Myös ne asiat joihin et mitenkään voi vaikuttaa. Ja jätä kaikki viime tippaan. Muista puunata kaikki paikat vaikka et jouluna kotona olisikaan.”

Äitini valitti, että ärsytystä aiheuttaa pieleen mennyt mainonta. Siis se, että pari viikkoa ennen joulua mainoksessa sanotaan, että vielä ehtii tehdä tehdä viime hetken ostoksia tai että postista tulee joulukatalogeja enemmän kuin laskuja ja ilmaislehtiä. (Takavuosina joulustressiä ovat tuottaneet siivoamisen lykkääminen aatonaattoon ja ns. kinkkukriisi, joka toistuu melkein joka vuosi).

********

Koska menen viettämään joulua vanhempieni ja Hannan perheen luo, en itse juuri stressaa jouluvalmisteluista. Suurin stressin aiheuttaja on viime vuosina ollut numero 4 – rahat ovat vähissä joten budjetin venyttäminen joululahjojen ostoon on yhtä helppoa kuin ympyrän neliöinti. Tänä vuonna monitoimitulostin hajosi kuun alussa joten ongelma ratkesi kuin itsestään.

Luulen että stressiltä suojaavat parhaiten kokemus ja hyvät rutiinit. Kun on aikansa yrittänyt väkisin täydellistä joulua, oppii ottamaan vähän rennommin. 🙂

2 Replies to “Joulu on jo ovella eli parhaat joulustressiohjeet

 1. Painan tässä joulun alla aina ihan hullun pitkiä työpäiviä, mutta muuten otan kyllä joulun rennosti. Ostan joululahjoja vain jos satun keksimään jotain kivaa ja lähetän pari korttia. Päätimme tänä vuonna miehen kanssa möllöttää kahdestaan kotona, koska joulu vanhempien luona on yleensä kaikkea muuta paitsi rentouttava. Meinattiin myös kokkailla jotain ei-niin-jouluista. Joulussa ei oikein ole sitä samaa hohtoa kuin ennen, kun perhepiirissä ei ole lapsiakaan.

  Ja joulusiivous? Mikäs ihmeen konsepti se on. Ei ole meillä kuultukaan 😀

 2. Parasta joulussa on nimenomaan se että pääsee näkemään Hannan tyttöjä. Ilman pikkutyttöenergiaa joulu olisi varmaan aika tylsä. Itse en myöskään piittaa perinteisistä suomalaisista jouluruuista, onneksi Hanna on alkanut muuttaa joulumenua.

  Mä yllätin itseni tänään siivoamalla kämpän perusteellisesti. On kiva tulla joulunvietosta kotiin kun se on siivottu.. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.