On olemassa kaksi tapaa, jolla voi yrittää muuttaa piintyneitä tapoja (tai luoda uusia): ”innovaatio” ja pienten parannusten menetelmä.
Opin tämän jaottelun Robert Maurerin kirjasta One Small Step Can Change Your Life. Innovaatio eli ”suomeksi” käännettynä radikaalien muutosten menetelmä on varmaan näistä kahdesta ylivoimaisesti suositumpi tapa yrittää muuttaa asioita. Kuinka monta kertaa olet itse päättänyt ryhtyä säännölliseksi liikkujaksi pakottamalla itsesi sohvalta pururadalle 5 kertaa viikossa? Tai olet päättänyt ryhtyä totaaliseen karkkilakkoon?
Radikaalien muutosten menetelmä on loistava silloin kuin se toimii. Useimmiten käy kuitenkin niin, että muutaman viikon tai kuukauden jälkeen homma kutistuu kasaan.
Itselläni on käynyt lukemattomia kertoja niin, että olen päättänyt muuttaa elämäni radikaalisti mutta sitten koko homma on lässähtänyt jossakin vaiheessa. Se ei ole pelkästään noloa vaan on johtanut siihen että pelkään enää edes ajatella parannusten tekemistä elämääni, vaikka se olisi tarpeenkin. Ei se kuitenkaan onnistu.
Siksi oli kiinnostavaa lukea tekniikasta, joka on täysin vastakkainen radikaalien muutosten menetelmälle. Kaizen-tekniikka on liikkeenjohdon menetelmä, jolla liikeyrityksen toimintaa parannetaan etsimällä pieniä parannuskohteita. Henkilökohtaisessa muutoksessa Kaizen-tekniikka tarkoittaa jatkuvien pienten parannusten tekemistä. Jokainen yksittäinen askel on niin pieni, että se todennäköisesti vaikuttaa yhdentekevältä ja naurettavan helpolta. Alla muutamia esimerkkejä.
- Haluat ryhtyä säännölliseksi liikkujaksi
- Kävelet telkkarin edessä paikallasi minuutin ajan joka ilta. Toisella viikolla voit nostaa ajan kahteen minuuttiin.
- Haluat luopua tupakanpoltosta
- Poltat päivittäin 20 tupakkaa. Ensimmäisellä viikolla poltat 19 tupakkaa, toisella 18 tupakkaa jne.
- Haluat oppia siivoamaan säännöllisesti (köh köh)
- Joka ilta siivoat/järjestelet tavaroita kahden minuutin ajan
- Haluat oppia käyttämään hammaslankaa säännöllisesti
- Joka ilta lankaat yhden hampaan, toisella viikolla kaksi jne.
Robert Maurer sovelsi Kaizen-tekniikaa kiireiseen yksinhuoltaja-äitiin, Julieen, joka oli 15 kiloa ylipainoinen ja vaarassa sairastua diabetekseen. Julie aloitti kävelemällä television edessä minuutin joka ilta, ja muutaman kuukauden jälkeen hänestä oli tullut säännöllinen ja innokas liikkuja, joka kävi aerobic-tunneilla.
Robert Maurerin mukaan Kaizen-tekniikan teho perustuu siihen, että pienet askeleet rakentavat pikku hiljaa aivoihin hermoratoja uutta tapaa varten.
Pienet muutokset eivät myöskään herätä sisäistä vastarintaa eivätkä vaadi koko elämän yhtäkkistä mullistamista. Jossain vaiheessa huomaat, että olet luonut uuden paremman tavan ilman suuriakaan tietoisia ponnisteluja.
*******
Toki minulla on myös oma lehmä ojassa. Olen päättänyt kokeilla Kaizen-tekniikkaa yhteen huonoon tapaani.
Yli neljännesvuosisadan olen hermostuneena ollessani tavannut raapia vasemman ja oikean peukalon ihoa etusormien kynsillä (se on kaiketi jonkinlainen variantti kynsien pureskelusta, mitä en ole koskaan harrastanut). Koska olen helposti stressaantuvaa tyyppiä, peukaloni näyttävät useimmiten siltä kuin pienet eläimet olisivat nakertaneet niitä ja joudun välillä laastaroimaan sormeni suojatakseni niitä.
Olisi vähintäänkin hienoa jos pääsisin vihdoin eroon ko. tavasta. Silloin voisin viilata kynnet näteiksi ja laittaa välillä kynsilakkaa.
Kaizen-askeleeni on se, että minun täytyy kerran päivässä huomata raapivani peukaloiden ihoa ja lopettaa se. Ensi viikolla saatan nostaa haasteen kolmeen kertaan päivässä. Aloitin viikon alussa ja homma on sujunut loistavasti. 🙂 Vähintään kerran päivässä olen huomannut mitä olen tekemässä ja pysäyttänyt itseni.
*******
Oletko koskaan yrittänyt muuttaa pahan tapasi todella pienin askelin? Miten siinä kävi?
Hi Satu! I really like this post. And this one translated well. (Some don’t.) Small changes tend to be less drastic and more liveable than huge changes a person really doesn’t want to face. My decision to get fit was a huge change, but the actual fitness was all a result of years of tiny changes.
🙂 Marion