Minulla on kävelytyyliongelma. Tai jos tarkkoja ollaan, niin minulla ei ole ongelmaa, vaan minun kävelytyylini on välillä ongelma muille ihmisille, tai ainakin jotain sellaista, mitä he tykkäävät kommentoida.

Esimerkki: Olin elokuun alussa kävelyllä, kun kuulin takaani hihittelyä. Hetken kuluttua pari 10-vuotiasta tyttöä käveli ohitseni heilutellen käsivarsiaan liioitellusti vartalon edessä.

Vuosi sitten olin matkalla ostarille, kun seuraani lyöttäytyi nuorehko mies, joka alkoi heilutella jalkojaan ja käsiään samaan tahtiin kuin minäkin. Siinä sitten juteltiin mukavia, kunnes tiet erosivat.

Saan positiivistakin huomiota kävelytyylistäni. Kesällä sama rollaattorilla kulkeva mies totesi pariinkin kertaan, että onpa minulla reipas askel. Toinen iäkäs mies oli taas sitä mieltä, että olen varmaan kotisairaanhoidosta, kun kävelen niin nopeasti.

Kommentteja on varsinkin viime aikoina tullut sen verran paljon, että kyse ei varmaankaan ole sattumasta.

Kommenteista ja käyttäytymisestä olen päätellyt, että kävelen a) ”liian” nopeasti ja b) käsivarteni heiluvat liikaa. Mahdollisesti näytän samalta kuin sotilaat marssiessaan paraatissa, mutta sitä on vaikeaa tietää, kun en näe itseäni kävellessäni.

Myönnän kyllä, että usein kävelen kuin tuli pyrstössä, vaikka ei olisi kiire minnekään.

Epäilen että kävelytyylini muuttui entistä rivakammaksi tammikuun jälkeen, kun kävin työfysioterapeutilla. Fysioterapeutti antoi minulle pari liikettä korjaamaan olkapäiden lievää sisäkiertoa. Nyt kun olen tehnyt liikkeitä monta kuukautta, hartiani ovat entistä rennommat ja käsivarteni heiluvat jopa minunkin mielestäni enemmän kuin aikaisemmin.

On tässä hyviäkin puolia. Joidenkin tutkimusten mukaan hidas kävelyvauhti ennustaa kuolemaa lähivuosina, joten minä en ainakaan ole vaarassa kuukahtaa ihan lähiaikoina.

Tiedätkö miltä näytät kävellessäsi? Kommentoiko kukaan kävelytyyliäsi? Ärsyynnytkö itse muiden kävelytyylistä? Kuinka paljon hartiasi, yläkroppasi ja käsivartesi liikkuvat kävellessä?

Jos ne eivät liiku, yläkroppasi on todennäköisesti aika jumissa.

One Reply to “Reipas askel”

  1. Kädet heiluu ja roikkuu vaihtelevasti. Välillä lapa nousee ,kun kiitän suojatielle pysähtyviä autoilijoita. Kävely on mukavaa. Ajatus kulkee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.