Tulokset UKK kävelytestistä…

Sain vihdoin tehtyä itselleni UKK:n kävelytestin, kuten lupailin aikaisemmassa kirjoituksessa.

Kävin keskiviikkona läheisellä pururadalla tsekkaamassa kahden kilsan pätkän kävelyreitistä ja perjantaina tein itse testin. (Torstaina oli sen verran kauhea sää, että säästin itseltäni ulkona kävelemisen vaivan.)

Perjantaina vyötin itseni Suunnon sykemittariin ja suuntasin radalle. Alkulämmittelynä toimi kymmenen minuutin rento kävely kunnes saavuin lähtöpaikalle ja ryhdyin menemään kuin lauma zombeja olisi ajanut takaa. (UKK kävelytesti on tarkoitus kävellä ”huippuvauhdilla”).

Zombit karistettuani – eli kahden kilometrin tolpan kohdalla – pysähdyin ja pysäytin sykemittarin. Suuntoni mukaan kahden kilometrin kävelemiseen meni aikaa 19 minuuttia ja 9 sekuntia ja sykkeeni oli suorituksen lopussa 74 (keskiarvo 77).

UKK kävelytesti – tulokset

Jee. Nyt päästään varsinaisiin tuloksiin.

Kotiin päästyäni avasin tietsikan ja menin Finnish Fitness Planin (sivusto ei toimi enää, toimiva laskuri löytyy Kuusamon kaupungin sivuilta). sivuille ja syötin tietoni (ikä, sukupuoli, paino, pituus, aika ja syke lopussa) laskuriin, joka kertoi että:

Kävelytestin mukainen kuntoindeksisi on 103, jonka mukainen kuntosi on samanikäisiin verrattuna keskimääräinen.

Eli mun aerobinen kuntoni on siis UKK-kävelytestin mukaan keskimääräinen. Keskimääräinen! Olin etukäteen täysin vakuuttunut, että kuntoni olisi ainakin vähän keskimääräistä parempi. Sen verran on tullut käveltyä viimeisen vuoden aikana (askelmittarin hankin n. vuosi sitten), että ajattelin että kunto on noussut suorastaan huippuunsa.

Tulosten pohdiskelua

Tuloksessani olisi siis vielä parantamisen varaa. Olisin mielelläni keskimääräistä paremmassa kunnossa, vaikkakin ihmettelen miten tuloksia voisi tästä tulevaisuudessa parantaa.

Kävelin mielestäni  niin lujaa kuin lyhyistä jaloistani pääsin, mutta rajansa silläkin on, kuinka nopeasti voi panna jalkani siksakkaamaan ilman että kaatuu nenälleen tai ryhtyy suorastaan juoksemaan. Pitäisikö mun opettella kilpakävelijöiden tekniikkaa tulevan testin varalle?

Tekstasin äidille ja kysyin voivatko lyhyet raajat vaikuttaa kävelynopeuteen. Äiti ei tiennyt.

Laskurilla leikkimällä totesin, että kävelynopeus tuntuu olevan suurin tulokseen vaikuttava tekijä. Pikkuisen tulokseen vaikuttaa esimerkiksi paino: vähenin itseltäni 10 kiloa, ja silloin indeksi nousi muutaman pykälän eli 107:ään. Luettuani ohjeita tarkemmin huomasin että testi olisi myös pitänyt tehdä tasaisella alustalla, mutta ko. reitin alussa oli aika pitkä joskin loiva mäki jonka jouduin kävelemään.

Totuuden nimessä en ole kävellyt mitenkään erityisen suunnitelmallisesti kohottaakseni aerobista kuntoani. Ja verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen on kuntoni kasvanut kohisten, vaikka minulla ei olekaan siitä (virallisia) todisteita.

Harmi kun en tajunnut silloin tehdä itselleni UKK-testiä!

Ensimmäinen kuntotavoite

Nyt olen joka tapauksessa päättänyt ensimmäisestä konkreettisesta (ja aikarajoitetusta) kuntotavoitteestani, eikä  se ole aerobisen kunnon kohottaminen. Hanna mainitsi viime kirjoituksessaan, että aikoo yltää ensi kesänä spagaattiin, joten itse päätin, että minun pitää vihdoin ruveta hankkimaan voimaa ylävartalooni.

Tavoitteeni on, että pystyn tekemään 10 miesten punnerrusta toukokuun loppuun mennessä.

Luulen että kahvakuulailun ansiosta myös aerobinen kuntoni tulee nousemaan, sen verran tehokkaasti se saa sykkeen nousemaan.

*******

Oletko koskaan tehnyt UKK-kävelytestiä tai muuta kuntotestiä? Tietääkö joku vieläkö Cooperin testillä kidutetaan nuorisoa kouluissa?

7 Replies to “Tulokset UKK kävelytestistä…

 1. UKK on tehnyt kävelytestejä tuossa naapurissa Sorsapuistossa, mutta en ole vielä päässyt mukaan. Siinä on tasainen maasto, ilman ammattilaisia en vain tiedä montako kertaa sorsalampi pitää kiertää.

  Olin n. kuukausi sitten polkupyörätestissä ja siinä sekä lihaskuntotesteissä mun kuntoni todettiin ”välttäväksi” suhteessa ikäisiini naisiin. Aika karmea tulos! Mutta olen päättänyt parantaa aerobista kuntoani sauvakävelyllä ja pyöräilyllä. Ja pyöräillessä en enää himmaile mäissä, jos olen jo matkalla kotiin. Saa tulla hiki!

  1. Sä oletkin varsin vakuuttavasti alkanut kohottaa kuntoasi. Onko sulla mahdollisuus testauttaa kunto uudestaan muutaman kuukauden päästä niin näet kuinka olet edennyt?

   Ja kyllä ne lihaksetkin vahvistuvat pyöräilyllä ja sauvakävelyllä.

   1. Keväällä on seurantatestit, joista näkee sitten onko talven rehkimisellä tullut tuloksia. Paree olis tulla! Noihin miesten punnerruksiin en varmaan silloinkaan yllä, mutta jos vaikka vatsalihasrutistuksia jaksaisi 10 sijaan 15…

 2. Yläasteella on vielä Cooperin-testi käytössä. Poika sai keväällä tosi hyvän tuloksen, vaikka ei koulun liikuntatuntien ja kouluun pyöräilyn lisäksi harrasta minkäänlaista liikuntaa.

  1. Vai niin, sitä ei siis ole vielä poistettu ohjelmistosta. Muistan itse kuinka suuri koettelemus Cooperin testit olivat sen ikäisenä ja aina sain huonon tuloksen..

   E:n hyvät tulokset johtuu varmaan kokonaan pitkistä koivista! 🙂

 3. Aika vanha keskustelu, mutta kommentoin. Tein testin ja sain seuraavilla arvoilla negatiivisen arvon -56.

  Paino: 135 kg
  Pituus 181 cm
  Ikä 60
  syke 115
  aika min 26
  sek 58

  Olen sairaalloisen lihava, tupakoin askin päivässä enkä harrasta liikuntaa. Nyt sain kävelyseuraa ja alan kävelemään kaksi kertaa viikossa. Ohjelmoin laskurin https://petke.info/ukk.html

  1. Kätevä laskuri. Pitäisi tehdä UKK-testi uudestaan jossain välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.