Tavoite – Hyvä kunto 50-vuotiaana

hyvä kuntoPari vuotta sitten kärsin jatkuvista niska- ja hartiaseudun kivuista ja olin muutenkin fyysisesti surkeassa kunnossa. Rupesin jo miettimään, miten ihmeessä muka jaksan työelämässä edes 50-kymppiseksi, jos olo on jo nyt tällainen?

Olisin kai tietysti voinut hyväksyä krempat ikään kuin ”ikään kuuluvina”, mutta päätin sen sijaan pistää hanttiin. Jostain syystä näen itseni 50-vuotiaana salsaamassa läpi yön, tekemässä 20 miesten punnerrusta peräkkäin ja uimassa kuin kala (mieluiten koon 38 vaatteissa, kiitos!). 🙂

********

Kunnonkohotusprojektini ei ole tähän mennessä edennyt erityisen suoraviivaisesti. Olen päässyt 90-prosenttisesti eroon niska- ja hartiavaivoistani, mutta stressaavan elämänvaiheen, polvivaivojen ja ennenaikaisten vaihdevuosien takia lihoin kahdessa ja puolessa vuodessa 10 kiloa (hupsis).

Kuten ekassa blogipostauksessani kirjoitin, askelmittarin avulla pääsin ylös sohvannurkasta ja nyt näyttää siltä että olen kehittänyt itselleni säännöllisen liikuntatavan.

(Kunto-) tavoitteiden asettamisesta ja saavuttamisesta

Olen samaa mieltä ekaa postaustani kommentoineen Sherkun kanssa siitä että tavoitteisiin ei tarvitse hirttäytyä. Sen takia olen varannut tavoitteideni saavuttamiseen runsaasti aikaa ja tiedän voi olla että ne voivat mennä jossain vaiheessa uusiksi.

Tämmöinen rentous tavoitteiden asettamisessa ei olisi kyllä aikaisemmin tullut kuuloonkaan. Olisin pannut itselleni tiukat aikatavoitteet ja sitten stressannut ja ruoskinut itseäni jos ja kun poikkesin suunnitelmistani tai en saavuttanut tavoitetta jossain määrittelemässäni ajanjaksossa.

Iän karttuessa ruuvit tuntuu vähän löystyvän, ja se on hyvä asia. 🙂

Kunto testiin

Kävelyharrastuksen takia aerobinen kuntoni on varmaan aika hyvä:  kiipeän nykyään kuudennen kerroksen asuntooni sen kummemmin puuskuttamatta. Akilleen kantapääni on surkea lihaskunto, varsinkin ylävartalossa. Mun lihasvoimillani ei tehdä edes yhtä etunojapunnerrusta suorin vartaloin (paitsi jos 1 cm laskeutuminen lankkuasennosta lasketaan punnerrukseksi.

Keksin että oman etenemisen arvioimiseksi päätin tehdä pari tee-se-itse kuntotestiä. Voitte lukea tulokset sitten myöhemmästä blogipostaukesta.

Kestävyyskuntoni aion arvioida tekemällä itselleni UKK:n kävelytestin, jos vain löydän jostain 2 kilometrin reitin. Lihaskuntoni testaan tekemällä vatsalihastestin, käsinojapunnerruksia, selkätestin (selkälihasten kunto) ja ehkä käsinriipunnan (riippuminen voi kyllä jäädä lyhyeen).

Ohjeet kuntoestien tekemiseen löytyy mm. The Finnish Fitness Planin sivuilta.

*******

Minun tavoitteenani on siis pystyä tekemään etunojapunnerruksia ja tanssia salsaa tuntikausia.

Mitä hyvä kunto merkitsee/merkitsisi sinulle? Mitä pystyisit tekemään, jos olisi hyvässä kunnossa?

3 Replies to “Tavoite – Hyvä kunto 50-vuotiaana

  1. Kun liikun, nukun paremmin ja syön vähemmän. Hyvässä kunnossa jaksaisin pyöräillä kaksi kertaa kesässä 40 kilometrin reissun, ehkä jopa yhden 70 km:n mökkimatkan. Aerobinen kestävyyteni on testien mukaan välttävä, joten hyvä etten ole mökille asti vielä uskaltautunutkaan. En varmasti olisi jaksanut loppuun asti. Ehkäpä ensi kesänä?!?

    Tuntikausien salsaaminen kuulostaa kyllä mahtavalta! Ja portaiden nousu on yksi helpoimpia kunnon ylläpitäjiä, ne kun tulee noustua melkein vahingossa isommankin taakan kanssa, kun ei sitä hidastelevaa hissiä jaksa odotella (tai sitä ei edes ole!) 🙂

    1. Pitkät pyörälenkit kuulostaa hyvältä kuntotavoitteelta. Joskus 15-vuotiaana teimme äidin ja parin muun tyypin kanssa Nuijamiehen kierroksen jonka pyöräileminen kesti kaksi päivää. Välissä yövyimme “hotelli Napuessa”.

      Salsaamista en ole kunnolla vielä edes aloittanut, tosin mulla on yksi salsa-dvd jota käytän joskus harvoin.. Pitäisi käyttää useammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.