Outo tulos UKK-testistä

Häh?

Tänään oli jälleen vuorossa UKK kävelytesti, jonka tein ensimmäistä kertaa itselleni viime vuoden lokakuussa. Viime vuonna kävelin kaksi kilometriä n. 19 minuutissa ja tulos oli, että kuntoni on keskimääräinen verrattuna muihin samanikäisiin naisiin.

Tämän vuoden tulokset olivat suorastaan mystiset.

Lähdin liikkeelle iltapäivällä neljän aikaan ja kävelin taas saman kahden kilometrin lenkin kuin viime vuonna.

Kävelin niin nopeasti kuin jaloista pääsin ja olin varmaan aika omituinen näky kun viuhdoin menemään kuin tuli perseen alla. Aika monta rauhallista kävelijää tuli ohitettua.

Kahden kilometrin paalun kohdalla pysäytin sykemittarin. Loppulukemat olivat seuraavanlaiset: kävely kesti 18 min 21 sekuntia ja sykkeeni oli lopussa 178. Keskimääräinen syke oli 164.

Kotiin tultuani syötin lukemat UKK-testin laskuriin, jonka löysin Kuusamon kaupungin sivuilta. Kuntoindeksini on 74, mikä tarkoittaa että kestävyyskuntoni olisi nyt keskimääräistä huonompi.

Siis häh!?

Viime vuonna kuntoindeksini oli siis 103 ja nyt se on tipahtanut 74:ään, vaikka kävelin tuon kahden kilometrin matkan melkein minuutin nopeammin kuin viime vuonna. Ja jos sykemittarin lukemat pitävät paikkansa, niin kävelin kaiken järjen mukaan maksimisykkeellä. (220-ikä kaavalla laskettuna maksimisykkeeni olisi 176).

Jos sydämeni huitelee parin kilometrin (erittäin) rivakan kävelyn jälkeen tuollaisissa lukemissa, niin kohta varmaan kuukahdan sydänkohtaukseen.

Alla on vertailun helpottamiseksi kummankin vuoden tulokset:

 Aika  Syke  Kuntoindeksi
 Syksy 2011  19 min 9s  74  103
 Syksy 2012  18 min 21s  178  76

Olen tänä vuonna keskittynyt erityisesti lihasvoiman lisäämiseen, joten sinänsä en ihmettele vaikka kestävyyskuntoni olisikin laskenut. Mutta kuntoindeksin romahtaminen vuodessa peräti 27 pykälällä ja hirmuinen ero loppusykkeissä on vähän liian iso pala nieltäväksi.

Oloni ei suorituksen jälkeen ollut kuitenkaan yhtään hullumpi.

Ehkä vika on sykemittarissa, joko patterissa tai vyössä. Ostin Suuntoon tänään uuden patterin, ehkä se vaikuttaa lukemiin? Tai sitten minun pitäisi pestä sykevyö.

Oma näppituntumani on, että nopeampi vauhti johtui ainakin osaksi siitä, että jalkojeni lihasvoima on tänä vuonna paljon parempi kuin viime vuonna. Pohje- ja reisilihakset pumppasivat minua tehokkaasti eteenpäin, kiitos sitkeiden lihaskuntotreenien.

*******

Ei kyllä hirveästi huvittaisi lähteä tekemään testiä uudestaan, mutta ehkä on pakko jos aion ratkaista mysteerin..

3 Replies to “Outo tulos UKK-testistä

  1. Tossahan lukee, että viimevuonna sun syke oli 74, ihan järjetön tulos jos tänä vuonna sun loppusyke on ollut 178 ja vauhtia ei ollut juurikaan enemmän? Oliskohan viime vuoden sykkeessä kuitenkin virhe. Se ainakin selittäis ton ongelman. Mun mielestä siis outo tulos on viime vuodelta, ei nyt.

  2. No onpa kummallinen juttu. Itse pitäisin mieluummin viime vuoden tuloksen koska sen mukaan kunto oli ainakin parempi kuin tänä vuonna… 🙂 Pitänee siis tehdä testi uudestaan, ehkä se selvittää asian.

  3. Mä katsos mietin tosiaan sitä että kahden kilometrin reippaan kävelyn jälkeen syke 74 on kyllä aika poikkeuksellinen tempasu. Ehkä mittari ei silloin mitannut kunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.