Hyvinvoinnin salaisuus: pienet usein toistuvat teot?

the dancer
Harrasta joogaa, tulet onnelliseksi?

Jokin aika sitten törmäsin tutkimukseen, jossa tarkasteltiin pienten, usein toistuvien aktiviteettien kuten liikunnan vaikutusta ihmisten subjektiiviseen hyvinvointiin.

Tutkimukset ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että suurilla positiivisilla elämänmuutoksilla kuten lottovoitolla tai naimisiin menolla on hyvin pieni vaikutus ihmisten pitkän aikavälin onnellisuuteen.

Myönteinen vaikutus kestää maksimissaan vuoden pari ja sen jälkeen ihminen palaa takaisin perustasolleen, eli tasolle jolla hän oli ennen elämänmuutosta. Tämä näyttää pätevän myös onneksi myös negatiivisiin elämäntapahtumiin kuten halvaantumiseen.

Syynä ”lässähdykseen” on yksinkertaisesti tottuminen (adaptaatio): ihmiset sopeutuvat ajan kuluessa melkein mihin tahansa olosuhteisiin.

Niin tai näin,  omaa onnea ei varmaan kannata jättää vain sen varaan, että sattuisi voittaman lotossa jättipotin. Useimmat eivät voi myöskään odottaa menevänsä naimisiin kovin usein elämänsä aikana. 🙂

Jos isot positiiviset elämäntapahtumat eivät lisää hyvinvointia pysyvästi, mikä voisi saada sen aikaan?

*******

Koska liikunnan ja uskonnollisen aktiivisuuden on monissa tutkimuksissa todettu liittyvän korkeaan hyvinvoinnin tasoon, tutkijat halusivat testata ajatusta että pienet, usein toistuvat aktiviteetit kuten liikunta ja jumalanpalveluksiin osallistuminen voisivat lisätä hyvinvointia pysyvästi.

Tutkijat päätyivät kyselemään kuntosalilla kävijöiden, joogaan ja jumalanpalveluksiin osallistuvien ihmisten hyvinvoinnin tasoa.

Tuloksista ilmeni, että ihmiset olivat kuntosalilta ja joogasta lähtiessään onnellisempia kuin sinne tullessaan. Lisäksi mitä useammin ihmiset osallistuivat liikuntaan, sitä onnellisempia he olivat (sama päti myös jumalanpalveluksiin osallistuneisiin). Mielenkiintoinen tulos oli myös se, että joogan harrastajat näyttivät olevan hieman onnellisempia kuin kuntosalilla kävijät.

Liikunnalla oli siis kumulatiivinen vaikutus hyvinvointiin: mitä useammin harrastat, sitä suurempi vaikutus.

 ******

Minulle itselleni on jo selvää, että säännöllisellä liikunnalla on suuri vaikutus hyvinvointiini. Sen takia pidän siitä niin tiukasti kiinni.

Olen myös varma että muillakin aktiviteeteilla kuin liikunnalla ja uskonnollisella aktiivisuudella on samanlainen vaikutus hyvinvointiin. Ainakin kuorossa laulaminen ja puutarhanhoito kuuluvat näihin – paras ystäväni ei kesällä muuta haluaisikaan tehdä kuin puuhailla puutarhassaan.

Luulen että monet pyrkivät samaan myös shoppailemalla, mutta siinä puuhassa on liikaa huonoja puolia että se voisi oikeasti toimia. 🙂

Kysymys: mitkä muut aktiviteetit voisivat toimia kuin liikunta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.