Ihmedieetti vai laatupallot?

Säännöt pitävät tiellä laihdutuksessakin.
Eikö valmis suunnitelma olisi helpompi…

Jihuu, syksyn jumppakausi on käynnistynyt vauhdikkaasti! Myös muilla kuin minulla itselläni.

Kuntokeskuksessa on taas vaikeaa löytää tyhjää vaatekaappia, koska juuri nyt kaikki haluavat eroon kesäkiloistaan. Lehdissä neuvotaan, miten terveellinen elämä aloitetaan ja kohta ryhdytään jo antamaan vinkkejä pikkujoulukuosiin pääsemiseksi.

Olen liikkunut säännöllisesti kohta kaksi vuotta ja kuntoilemaan lähteminen hoituu jo vanhalla rutiinilla. Minun ei tarvitse enää suuremmin ponnistella saadakseni itseni liikkeelle. Olen hyväksynyt täyteen pakatut jumppasalit osaksi arkea.  Koska jumppailusta on tullut niin tuttua ja turvallista, olen jo jonkin aikaa kaivannut jotain uutta saavutettavaa.

Tiedän ainakin yhden osa-alueen, joka edelleen kaipaa kohentamista. Ehkäpä voisin jatkossa keskittyä ruokavalioni laadun parantamiseen?

Ehdotin Sadulle, että voisin kokeilla jotain laihdutuslehtien ihmedieeteistä, sillä en ole ikinä varsinaisesti seurannut minkäänlaisia laihdutusohjeita. Olisi hauskaa lukea valmiista käsikirjoituksesta, mitä minun kulloinkin täytyy suuhuni laittaa.

Satu totesi, että minun olisi viisaampaa rekisteröityä Kiloklubin palveluun ja ryhtyä merkitsemään laatupalloja. Hmmm? laatupalloja? Ajatus tuntuu vaivalloiselta. Inhoan rekisteröitymistä erilaisille sivustoille, paitsi tietenkin silloin, kun kyseessä on vaatteita tai kenkiä kaupitteleva yritys. Ja entä sitten ne laatupallot? Nehän kertoisivat heti, että syön liikaa suolaisia ja makeita herkkuja, ja liian vähän vihanneksia! Kuka haluaa todeta asian niin konkreettisesti, on paljon parempi nauttia elämästä ja elää siinä uskossa, että laatupallot ovat lähes oikean värisiä 🙂

Tänään on perjantai, ja illalla aion tehdä ”jotain hyvää” ruokaa. Tänään en ole valmis aloittamaan sen kummemmin ihmedieettiä kuin laatupalloiluakaan, mutta voin harkita asiaa uudemman kerran taas maanantaina!

16 Replies to “Ihmedieetti vai laatupallot?

 1. Mun olisi ehkä pitänyt mainita, että Kiloklubissa on myös valmitta ruokasuunnitelmia joita voi käyttää. 🙂 Ihmedieeteissä on se huono puoli, että kohta sitä laihduttaa niitä samoja kiloja uudestaan ja uudestaan.

  En ole varma mikä olisi tämän hetken hittidieetti, ehkä 5:2 dieetti?

 2. Mäkin olen pohtinut laatupalloilun kokeilemista, vaikka en ole erityisen huolissani ruokavaliostani (mitä nyt kasviksia voisi aina lisätä). Josko siitä saisi samanlaisia kiksejä kuin pyöräilykilometrien merkitsemisestä Kilometrikisaan??

  1. Mehän voitaisiin kaikki alkaa merkitä liikuntamme Heiaheiaan. Siitä voisin minäkin saada taas innostuksen kipinän liikuntaan. Talvella osallistuimme työporukalla Hymikseen ja se lisäsi minun liikkumistani tosi paljon. Kesän myötä on vain innostus hiipunut.

   1. Mikä on Hymis? Mä loin itselleni Heiaheia-tunnukset tätä blogia varten, yksi mulla oli jo olemassa toista blogia varten. Katsoin että siellä voi myös perustaa ryhmiä..

    1. Hymis oli sellainen maksullinen kahden kuukauden repäisy, jossa tavoitteena kaikille oli liikkua ainakin neljä tuntia viikossa. Työpaikalla perustettiin ryhmä, joka osallistui Hymikseen. Pakkohan sitä oli liikkua kun ei halunnut olla se, joka harrastaa kaikista vähiten liikuntaa koko ryhmässä 😉 En ole ihan varma onko se jokavuotinen tapahtuma, mutta saattaa olla. Kahden kuukauden aikana liikunta muuttuu jo tavaksi. Kesä kyllä katkaisi minun liikuntainnostukseni kun piti niin paljon lojua auringossa terassilla.

  2. Kyllä siitä varmaan voisi kiksejäkin saada. 🙂 ”Jess, mulla on vihreä suora!” Tosin jos on perfektionismiin taipuvainen niin kuin minä niin sitä saattaa ruveta stressaamaan siitäkin että pallot eivät ole vihreät.
   Mutta toisaalta olen myös sitä mieltä ettei ole syytä korjata sellaista mikä ei ole rikki.

 3. Minua ahdistaa kauheasti ajatus jostakin ihmedieetistä, jossa kerrotaan grammalleen mitä pitää syödä. Paljon mukavampi on vain syödä suhteellisen terveellisesti ja välillä herkutellakin. En pysty syömään itseäni ähkyyn. Sellainen kostautuu aina monen päivän huonona olona. Olen kyllä huono neuvomaan toisia näissä asioissa kun olen itse aina ollut normaalipainoinen. Toki tunnen itseni välillä lihavaksi, mutta se on vain omaa vainoharhaisuuttani.

  1. Mäkin olen aina ollut hoikka. Myös silloin, kun olen kerännyt 10 lisäkiloa, olen jumittanut samassa kehonkuvassa, mikä tässä tapauksessa on tietysti ihan hyödyllistä. Kun on koko elämän kuunnellut huomautteluja laihuudesta, laihuus on niin luja osa identiteettiä, ettei se ihan helpolla kulu pois, vaikka peilikuva olisi miten pyöreä 🙂

   1. Mä en ole kyllä nähnyt sua ikinä muuna kuin hoikkana, missä sä piilottelit niitä 10 kiloa? 🙂

    1. Kilpirauhaslääkitys kasvatti vaatekokoa 36 -> 42 puolessa vuodessa, mutta kun lähtöpaino oli 52 kg, niin lopputulos oli varmaan lähempänä normaalipainoa enkä siksi näyttänyt erityisesti muuttuneen 🙂 Itse tietysti käsitin ”lihoneeni”, eikä lääkärikään älynnyt varoittaa aineenvaihdunnan hidastumisesta, tokaisi vain että vois vähän kattoa mitä syö (sitten kun oli jo liian myöhäistä).

     Voiskohan noista laatupalloista olla apuja tilanteissa, joissa aloittaa tai lopettaa jonkin lääkityksen, joka vaikuttaa aineenvaihduntaan? Kun seurais syömisiään ennen ja jälkeen, näkisi ainakin onko syöminen oikeasti lisääntynyt/muuttunut lääkkeen vaikutuksesta vai turvottaako pelkkä lääke esim. keräämällä nestettä.

     1. Minullakin on jo muutama vuosi kilpirauhaslääkitystä takana. Paino on pysynyt koko ajan samana. Olisin kyllä ihan kauhuissani jos alkaisin lihoa. Mutta toivotaan että niin ei enää näin pitkän ajan jälkeen käy.

 4. Mua ärsyttää Kiloklubissa se, että kuitupallo ei ota ollenkaan huomioon päivän kokonaiskuitumäärää. Mä syön ihan älyttömästi kasviksia ja mun kuitumäärät huitelee jossain 60g kieppeillä päivittäin, mutta pallura huutaa silti melkein aina punaisena koska olen syönyt päivässä enemmän Yosaa kuin täysjyväviljoja. Älytöntä!

  1. Oho, mä en ole varmaan ikinä saanut 60 grammaa kuituja per päivä! Jep, Kiloklubissa on joitakin kummallisuuksia sen mukaan miten se reagoi eri ruoka-aineisiin. Liian vakavasti niitä laatupallojakaan ei kannata ottaa, ne vain yrittävät ohjeistaa tietynlaiseen syömiskäyttäytymiseen.

 5. Valmiissa dieeteissä on aina vähintään se vika, että ne alkavat ennen pitkää kyllästyttää. Yleensä kaikki muotidieetit myös perustuvat siihen, että jätetään joitakin ruoka-aineita pois, mikä tekee niistä yksipuolisia ja tylsiä. Toki niillä laihtuu, koska kun ruokavalikoima on rajoitettu, rajoittuu samalla myös energian saanti, varsinkin kun monissa dieeteissä monet ihan tavalliset ruuat ovat – ilman mitään ainakaan terveydellistä perustetta – täysin kiellettyjä.

  Minä vierastan tarkoissa ruokavalioissa niiden ehdottomuutta. Miten niin ei saa juoda kahvia? Mitä merkitystä voi olla yhdellä viinilasillisella? Eikö ole samantekevää, syönkö kurkkua vai paprikaa? Ja niin edelleen.

  Viimeisin muotidieetti 5:2 on epäilyttävä, koska ainakin oman kokemukseni mukaan hyvin niukkaenergiset päivät kostautuvat seuraavana päivänä suuremmalla syömisellä. Pidin yhteen aikaan laihtuakseni kerran viikossa hedelmäpäiviä, jolloin söin vain hedelmiä ja jugurttia, mutta lopetin ne, kun huomasin, ettei niistä ollut vastaavaa hyötyä. Jollekin tuollainen osittaispaasto voi sopia, minulle ei.

  1. Mäkin suhtaudun hieman epäillen tuohon 5:2 dieettiin, tosin tunnen ihmisiä jotka noudattaa pätkäpaastoa ja ovat tyytyväisiä. Itse ei yhtään kiinnosta edes kokeilla ja epäilen että mulla ainakin meisivät verensokerit liian alas.

 6. Periaatteessa laatupallot vievät kyllä voiton ihmedieetistä. Kaapeistamme tuskin löytyisi kaikkia ihmedieetin vaatimia raaka-aineita, ja on vaikea kuvitella, että juoksisin kaupoissa etsimässä vaikkapa vihreitä papuja tai parsakaalia. Ryhtyisin todennäköisesti hyvin nopeasti myös kapinoimaan laihdutusohjeita vastaan, kun taas laatupallojen väritys on kiinni omista valinnoistani.
  Loppujen lopuksi minusta ei kuitenkaan taida tulla sen kummemmin laatupalloilijaa kuin ihmediettaajaa. Voisin olla hetken aikaa ihan kumpi tahansa, mutta pidemmän päälle en kumpaakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.