Laihdutus ilman liikuntaa – ja liikunnan kanssa

Two guys on treadmillMuistan vieläkin ihmettelyni kun yhtenä lukiokesänä innostuin kohottamaan kuntoani.

Kävimme kaverini kanssa kävelemässä ja juoksemassa pururadalla 5-6 kertaa viikossa ja painoni putosi sinä aikana ”vain” 2 kiloa. Ruokavaliooni en tehnyt muutoksia. (Lukion liikunnanope sentään oli vaikuttunut kunnon kohenemisesta )

Liikunta helpottaa toki painonhallintaa mutta on myös yksi tyypillisimmistä laihduttajan sudenkuopista koska suurin osa ihmisistä kuvittelee liikunnan merkityksen painonhallinnassa paljon suuremmaksi kuin mitä se todellisuudessa on.

Laihdutus ilman liikuntaa

Liikunta on suositeltava osa laihduttamista mutta ei mikään ehdoton must. Laihdutustulos riippuu kuitenkin enemmän päivittäisestä kalorivajeesta kuin siitä miten sen saa aikaan.

Kanadalainen lihavuuslääkäri Yoni Freedhoff toteaakin, että et voi juosta karkuun haarukkaasi. Freedhoff sanoo että maratonjuoksijakin kuluttaa maratonin aikana vain noin puoli kiloa rasvaa. Edes 366 maratonia vuoden aikana juossut tanskalainen Anette Fredskov ei ole mikään luuviulu vaikka niin voisi ehkä kuvitella 🙂

Ilman liikuntaa laihduttamisessa on omat pullonkaulansa. Jos fyysinen aktiivisuutesi on hyvin vähäistä siksi että olet vuodelevossa tai liikkumisesi on vaikeaa jonkin vamman takia, päivittäinen kalorivaje jää pakostakin pienemmäksi. Silloin laihtuminen voi olla hidasta.

Laihdutus liikunnan kanssa

Liikunta tehostaa laihduttamista mutta sen ”käyttöön” liittyy pari sudenkuoppaa joita käsittelen alla.

Kuinka paljon liikunta laihduttaa? Mistään suurista määristä ei ole kysymys. Tutkimusten mukaan ihmiset laihtuvat liikunnan avulla n.2-4 kiloa. Patrik Borgin Rentoa painonhallintaa –kirjasta löytyvän esimerkin mukaan 100-kiloinen mies voi odottaa laihtuvansa n. 4 kiloa vuodessa liikkumalla reippaasti 4 kertaa viikossa.

Toisin sanoen jos jos sinulla on pari kiloa pudotettavaa ja olet kärsivällinen, saatat hyvinkin karistaa kilosi pelkästään liikuntaa lisäämällä.

Suurempaa painonpudotusta halajavien pitää liikkua huomattavasti enemmän. Se tarkoittaa vähintään tunnin kestävää päivittäistä liikuntaa mikä vastaa askelmittarilla noin 12 000 – 15 000 askelta.

Liikunnalla on tutkimusten mukaan suurempi merkitys laihdutustuloksen ylläpitämisessä kuin itse painonpudotuksessa. Ihmiset jotka pystyvät pitämään laihdutustuloksensa ovat yleensä aktiivisia liikkujia. Patrik Borgin mukaan se johtuu pikemminkin siitä että liikunnan harrastaminen tarkentaa näläntunnetta mikä vaikuttaa kulutukseen. Itse arvelen että myös säännöllisestä liikunnasta johtuva elämänlaadun paraneminen helpottaa painonhallintaa.

Seuraavassa ovat ne sudenkuopat.

Sudenkuoppa #1: Alat liikkua ahkerasti mutta paino pysyy samana tai jopa nousee

Yksi liikkumiseen ja laihduttamiseen liittyvä sudenkuoppa johtuu oikeastaan siitä, että painonpudotusta mitataan usein pelkästään vaa’an lukemilla. Silloin voi käydä niin siltä että rasva kyllä palaa mutta kuvittelet ettei mitään tapahdu koska vaa’alla ei näy muutoksia- Tämä on yleistä varsinkin ihmisillä jotka aloittavat lihaskuntoharjoittelun.

Muutama viikko sitten K3 Fitness –blogin Juhani postasi Facebook-sivulleen viestin joka kiteytti ongelman erinomaisesti:

 

Se että liikunnalla on niin vähäinen merkitys painonpudotuksessa voi olla joko hyvä tai huono uutinen vähän katsantokannasta riippuen. Huono uutinen se on siinä tapauksessa että olit kuvitellut ettei sinun tarvitse tehdä muutoksia ruokavalioon.

Hyvä uutinen se on siksi, ettei ole tarvetta ryhtyä rehkimään olan takaa vain sen takia että haluaa laihtua. Liikuntaa voi lisätä myöhemmin eikä projektia kannata vaarantaa siksi että yrittää tehdä kaikki mahdolliset muutokset samanaikaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.