Ole joustava, pysyt hoikkana?

flexible-womanMietin parhaillaan mikä olisi sopiva kesäkuun haaste, ja ykkösvaihtoehtoni on tällä hetkellä Laihdu, älä laihduta kirjassa esitetty 28 päivän ohjelma. Kirjan nimestä huolimatta kyseessä ei ole laihdutuskuuri, vaan ohjelmassa keskitytään pinttyneiden tapojen purkamiseen. Ohjelman nimi on tee jotain erilaista.

Tämä on minusta erityisen kiinnostavaa, sillä vaikka olenkin onnistunut muuttamaan syömistottumuksiani ja liikuntatapojani, valun aina takaisin vanhoihin huonoihin tapoihini, yleensä silloin kun elämässäni on paljon stressiä. Ja jos stressivaihe kestää tarpeeksi kauan, vaivalla pudottamani kilot tulevat takaisin.

Se on kaava joka käy yhä enemmän hermoilleni.

Mutta takaisin ohjelmaan. Psykologit Ben Fletcher ja Karen Pine kehittivät ohjelman sen jälkeen kun havaitsivat että painoindeksin ja käyttäytymisen joustavuden välillä oli yhteys. Ylipainoiset ja lihavat olivat tapoihinsa jämähtäneitä kun taas hoikat olivat avoimia uusille asioille ja heillä oli vähemmän pinttyneitä tapoja.

Fletcherin ja Pinen mukaan tavat liittyvät toisiin huonoihin tapoihin ja muodostavat tapaverkkoja joita on hyvin vaikea muuttaa. Pelkästään ruokailutottumusten muuttamiseen perustuvat laihdutuskuurit eivät toimi koska tapaverkko ”pakottaa” ihmisen takaisin vanhoihin huonoihin tapoihin.

Painonpudotuksen lisäksi kirja lupaa että käyttäytymisen joustavoittaminen vähentää stressiä ja ahdistusta ja tekee ihmisistä elämäänsä tyytyväisempiä.

Tee jotain erilaista ohjelma on jaettu neljään viikon pituiseen vaiheeseen. Ensimmäisellä viikolla tehdään muutoksia jokapäiväisiin konkreettisiin tapoihin: yhtenä päivänä pidetään telkkari kiinni, toisena ollaan juomatta mielijuomaa jne. Myöhempinä viikkoina keskitytään kokeilemaan itselle epätyypillisiä tapoja käyttäytyä: arat ihmiset kokeilevat jämäkkää käyttäytymistä, spontaanit ihmiset kokeilevat miltä tuntuu käyttäytyä järjestelmällisesti ja päin vastoin.

Jotkut tehtävät vähän hirvittävät etukäteen – teeholistin ei ole helppoa olla päivää ilman teetä. Telkkaritta oleminene ei niinkään huolestuta, koska sillä ei ole niin hallitsevaa roolia elämässäni. Vielä mielenkiintoisempaa olisi viettää päivä lukematta mitään.. 🙂

Kesäkuusta tulee varmaan mielenkiintoinen.

p.s. Laihdu, älä laihduta kirja on julkaistu suomeksi jo vuonna 2006, joten sitä löytynee kirjastosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.