Pätkäpaastokokemuksia

Sain rutkasti lisää energiaa! :)
Sain rutkasti lisää energiaa! 🙂

En yleensä kokeile (muoti)dieettejä, mutta tällä kertaa päätin tehdä poikkeuksen ja kokeilla pätkäpaastoa tai  oikeastaan 5:2 dieettiä.

Kiinnostuin siitä kun olin lukenut eri foorumeilta mielenkiintoisia kokemuksia siitä kuinka näläntunteet tarkentuvat, annoskoot pienenevät itsestään ajan kuluessa ja lisääntyneestä energisyydestä.

Lopullisen päätöksen tein kun luin Anette Palssan blogista että hän on kokeillut sitä itse – ei se nyt niin vaarallista voi olla jos ravitsemusterapeutti itse kokeilee.

Kokeiluni jäi aika lyhyeksi ja päättyi – syömiseen. 🙂

Ihan kylmiltään en hommaan ryhtynyt vaan lainasin kirjastosta Michael Mosleyn kirjan 5:2-dieetistä. Perusjuttu 5:2-dieetissähän on se, että kahtena päivänä viikosta syödään 500 kaloria (miehille 600 kaloria) ja muina päivinä syödään normaalisti.

Luin kirjasta ohjeita ja kokemuksia päätin että ensimmäinen kokeilupäivä olisi (oli viime viikon) torstai. Laadin Kiloklubin laskurilla itselleni etukäteen n. 500 kalorin ruokasuunnitelman ja hankin tarvittavat ainekset.

*******

 Torstaina söin klo 12 ”aamiaiseksi” tuorepuuron, klo 16 välipalaksi yhden omenan ja kuuden jälkeen kevyen päivällisen joka koostui salaatista ja tonnikalasta. Niiden lisäksi join vain vettä, teetä ja kaloritonta limsaa.

Päivä meni suurimmalta osalta hämmästyttävän hyvin – en juuri kärsinyt nälästä eikä minua heikottanut yhtään vaikka tein jossain vaiheessa tunnin kävelylenkin.

Olo alkoi mennä vaikeaksi vasta yhdeksän jälkeen illalla. Nälkä ei ollut suuri ongelma mutta se oli, että elimistö alkoi selvästi mennä ylikierroksille. Kukuin täysin valveilla vielä kello 1 yöllä jolloin päätin syödä jotain jotta saisin nukuttuakin sinä yönä. Kolmen maissa rauhoituin lopulta sen verran että nukahdin. Päivän kalorisaldoksi tuli viidensadan kalorin sijasta n. 1150 kaloria.

Perjantai-aamuna oloni oli yhä kuin joku olisi tuikannut sähikäisen takapuoleen. 🙂

Juttelin kokeilusta äidin kanssa ja kuulin että myös isäni on kokeillut 5:2 dieettiä ja hänelle kävi samoin: yöunet menivät.

Kokeilu oli ok mutta en todennäköisesti toista sitä uudestaan ainakaan samassa muodossa. Voisin muokata dieettiä vähän joko muuttamalla syömisaikoja niin että ne painottuvat enemmän iltaan – ehkä se auttaisi yöunien menettämiseen – tai lisäämällä kalorien määrää muutamalla sadalla. Toisaalta olen tällä hetkellä sillä mielellä etten jaksa ruveta säätämään ruu’an kanssa.

Tylsä säännöllinen syöminen tuntui kyllä vapauttavalta seuraavana päivänä.

Mielenkiintoista näin jälkeenpäin on se että Mosleyn kirjassa ei juuri puhuttu dieetin varjopuolista: tuskinpa minä ja isä ovat ainoita joilta yöunet katosivat pätkäpaaston seurauksena?

Kysymys: Onko sinulla kokemuksia pätkäpaastosta tai 5:2-dieetistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.