Tammikuun haaste – January Jeans 2013

Jouluun on aikaa vain vähän yli viikko. Sinkkuna vietän joulua kotipuolessa ja olen jo pohtinut sitä, millä tavalla haluaisin viettää tämän joulun painonhallinan kannalta.

Joulu ei ole minulle mikään hirveä ongelma.

Vaikka ylensyönkin joulupyhien aikaan ja paino nousee jonkin verran, niin se myös yleensä putoaa melko nopeasti kun palaan normaaliin arkirytmiini ja ruokavaliooni.

Toisaalta minua kuitenkin tympii joulun ylensyöminen ja haluaisin oppia toimivamman tavan nauttia juhlista ja juhlapyhistä kuin se, että lapan mekaanisesti ruokaa kurkkuun kunnes tulee niin epämiellyttävä olo että on pakko lopettaa tai ruoka (tai suklaa) alkaa maistua puulta.

Ja sitten harmittaa oma tyhmyys jälkeenpäin.

******

Amerikkalainen blogikaverini Marion kertoi blogissaan January Jeans 2013 –klubista. Marion (ja hänen kaksi vanhinta tytärtään) sitoutuivat syömään joulukuussa ja joulunpyhinä niin, että paino joko pysyy samana tai jopa laskee. Innostuin itsekin ideasta niin että päätin ottaa haasteen vastaan: tavoitteeni on syödä joulunpyhinä niin, että painoni pysyy samana.

Tykkäsin itse asiassa Marionin ideasta niin, että pyöräytin klubille oman ”kunniamerkin”. Itselläni taitaa kyllä mennä vielä aika kauan ennen kuin farkut näyttävät päälläni yhtä hyvältä kuin merkin naisella…

Jos tykkäät January Jeans 2013 haasteesta ja haluat osallistua, voit minun puolestani vapaasti käyttää merkkiä omassa blogissasi (klikkaa kuvaa ja valitse Save as, niin voit ladata kuvan koneellesi ja käyttää sitä omassa blogissasi). Arvostaisin kyllä linkkiä suoraan tähän postaukseen – sillä tavalla pysyn myös kärryillä siitä kuinka moni on ottanut haasteen vastaan.

 ******

Mitenkäs aion toteuttaa haasteen?

Tarkoitukseni ei ole kieltäytyä herkuista ja toivoa että pelkkä itsekuri pitää minut kaidalla polulla. Aion kyllä nauttia jouluruuista ja suklaista – ja varsinkin Hannan leipomuksista – mutta kohtuudella. Itse en edes hirveästi piittaa jouluruuista ja varsinkaan laatikoista*, mutta suklaata ja Hannan herkkuja aion syödä.

Minulla on kuitenkin muutamia peukalosääntöjä, joita yritän noudattaa joulunajan syömisissä.

  •  Ennen joulunpyhiä syön normaalisti – en säästele kaloreita joulua varten enkä muutenkaan ”kikkaile” syömisen kanssa
  • Syön joulunkin aikana kunnollisia aterioita – aamiaisen, lounaan, päivällisen, iltapalan ja pienen välipalan
  • Syön pöydän ääressä (tai sohvalla), en mussuta suklaata sängyssä samalla kun teen jotain muuta*
  • Syön yhden annoksen ruokaa – paitsi jos olen niin nälkäinen että nälkä yksinkertaisesti lähde
  • En syö ajankuluksi enkä kohteliaisuuttani, vaan valitsen niitä ruokia joista oikeasti tykkään ja keskityn niihin. Laatikot saa jäädä, jätän mieluummin mahaan vähän tilaa Hannan herkuille.

*Suklaan tai muiden herkkujen mussuttaminen sängyssä samalla kun luen jotain on helmasyntini.

*Liiasta joulunruuasta tulee vain ilmavaivoja ja ummetusta…

Olen itse asiassa jo aikaisemmin noudattanut kyseistä strategiaa menestyksellisesti. Mummun hautajaisviikonloppuna söin normaalit ateriat enkä laskenut kaloreita. Söin jopa kaksi palaa täytekakkua ja napsin aika monta Marianne-karkkia, mutta silti painoni oli 200 grammaa miinuksella sen viikon punnituksessa.

Ihan kaikissa eteen tulleissa vierailu- ja juhlatilanteissa linjan pitäminen ei ole onnistunut, mutta joulu on mainio mahdollisuus harjoitella uutta fiksumpaa syömiskäyttäytymistä. Olisihan se ihanaa jos joskus oppisi nauttimaan herkuista kohtuudella.

******

Tänä jouluna yritän myös rikkoa toisen sitkeän joulutradition: sen etten harrastan joulunpyhien aikana vahingossakaan mitään liikuntaa – etenkään ulkona. Liikkuminen voisi tehota siihen ummetukseenkin… 🙂

2 Replies to “Tammikuun haaste – January Jeans 2013

  1. Hi Satu! Well, this is so fun to see my name on a Finnish blog! Whoop! Totally made my day!

    I’m not sure you realize this but the January Jeans Club has members from Scotland, Finland, Kuwait, South Africa, Australia, and the United States. I’ve seen your January Jeans Badge on different blogs too. All of your readers are definitely invited. 😀

    🙂 Marion

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.