Miksi jotkut tavat ovat tärkeämpiä kuin toiset

Ornate KeystoneVoisin luetella elämää helpottavia hyviä tapoja sivukaupalla, ja niin voisit varmaan sinäkin.

Opin kuitenkin jokin aika sitten Charles Duhiggin kirjasta Power of Habit, että kaikki tavat – hyvätkään – eivät ole yhtä tärkeitä.

On joitakin tapoja, joilla näyttää olevan voima aloittaa positiivisten muutosten ketjuja muilla elämänaloilla. Kutsun tällaisia tapoja jatkossa ominaistavoiksi erottaakseni ne muista tavoista.*

Yksi tällainen ominaistapa on liikunnan harrastaminen. Duhiggin mukaan ihmiset jotka alkoivat harrastaa liikuntaa säännöllisesti, ryhtyivät myös syömään paremmin, polttivat tupakkaa harvemmin ja heistä tuli myös vähemmän stressaantuneita. Tämä ei ollut ainoa muutos: liikuntaa harrastavista ihmisistä tuli myös tuottavampia työntekijöitä ja he vinguttivat luottokorttia entistä harvemmin.

Kaiken tämän voi siis saavuttaa alkamalla harrastaa liikuntaa niinkin harvoin kuin kerran viikossa.

Liikunta ei ole ainoa ominaistapa. Painonhallinnassa sellainen näyttää olevan ruokapäiväkirjan pitäminen. Duhigg kuvaa kuinka tutkijat kehottivat 1600 tutkimukseen osallistujaa pitämään päiväkirjaa kaikista syömisistään kerran viikossa.

Alku oli yhtä sähläämistä: ihmiset unohtivat päiväkirjansa lojumaan jonnekin tai sitten he unohtivat merkitä syömisensä. Pikku hiljaa tulosta alkoi kuitenkin tulla. Ihmiset alkoivat täyttää ruokapäiväkirjojaan entistä ja he alkoivat myös huomata toistuvia kaavoja syömisessään. He alkoivat varautua aamu- tai iltapäivällä iskevään napostelunhimoon ottamalla mukaan terveellisiä välipaloja. Toiset tutkittavat alkoivat käyttää ruokapäiväkirjojaan aterioiden suunnittelun pohjana.

Kuuden kuukauden kuluttua ne tutkittavat jotka säännöllisesti pitivät ruokapäiväkirjaa, olivat laihtunet kaksi kertaa enemmän kuin muut.

******

Tutkijat ovat löytäneet muitakin tällaisia tapoja. Sellaisten perheissä joilla on tapana syödä päivällinen yhdessä, lapset oppivat tekemään kotitöitä, saavat parempia arvosanoja koulussa, säätelevät paremmin tunne-elämäänsä ja heillä on parempi itseluottamus. Sängyn petaaminen aamuisin taas korreloi paremman tuottavuuden, suuremman hyvinvoinnin ja budjetissa pysymisen kanssa.

Onpa todella onni, että minulla ei ole koskaan ollut ongelmia pedata sänkyni joka aamu! 🙂

Se mikä näissä esimerkissä on mielestäni oleellisinta on se, että keskitytään muuttamaan vain yhtä mutta sitäkin oleellisempaa tapaa. Tutkijat ovat jo huomanneet, että elämänmuutokset jotka perustuvat siihen, että kaikki mahdolliset asiat myllätään samanaikaisesti, eivät johda pysyviin tuloksiin.

Oletko sinulla esimerkkejä tavoistaa, joilla näyttää olleen odottamaasi suurempi positiivinen vaikutus elämääsi?

*Charles Duhigg käytti näistä tavoista kirjassaan nimitystä ”keystone habits”, jossa keystone tarkoitta lakikiveä. Suora käännös olisi ollut liian kömpelö, joten käytän termiä ominaistapa. En ole hirveän tyytyväinen siihenkään, joten jos jollakulla on parempi ehdotus, haluaisin kuulla sen!

One Reply to “Miksi jotkut tavat ovat tärkeämpiä kuin toiset”

  1. Hi Satu! Very good points in this post. Yes, certain habits seem to pull others in line. I’ve hardly ever exercised hard in the morning, and then ate like I didn’t care about myself later in the day. And food journaling has not only helped me lose weight, but I feel a lot more organized about the rest of my life too. So I totally agree with what you say because it works for me.

    🙂 Marion

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.