Pysy mukavuusalueella ja laihdu

Source: m.9gag.com via Shaaalien on Pinterest

 

Jos olet parhaillaan laihduttamassa ja kohottamassa kuntoasi, et voi välttyä siltä että joka puolella toitotetaan, että sinun pitää poistua mukavuusalueeltasi saadaksesi tuloksia. Oletus on kaiketi se, että mitä kauemmas poistut mukavuusalueeltasi, sitä parempia tuloksia saat.

Inspiraatiolausahduksia on hauska välillä lukea, mutta minua on ruvennut yhä enemmän ärsyttämään löysä tapa puhua mukavuusalueesta.

*****

En toki kiistä sitä, että laihtuaksesi ja kuntoon päästäksesi joudut muuttamaan elintapojasi. Jos painat tällä hetkellä 120 kiloa, syöt neljä kertaa päivässä roskaruokaa, juot litran sokeroitua limsaa päälle ja otat päivässä 1000 askelta, elämäntapasi täytyy muuttua melkoisesti jotta voit saavuttaa tavoitteesi.

Ja sekin on totta, että joudut tekemään muutoksia – kuten kasvisten käytön lisääminen ja liikunnan aloittaminen – jotka tuntuvat hieman epämukavilta. Mutta kuka ihmeessä sanoi, että kaikki mahdolliset muutokset elämäntyyliin pitää tehdä heti ja tappiin asti? Jos aloitat elämäntapamuutoksen (aina) tällä tavalla, on todennäköisempää että projektisi lopahtaa heti alkuunsa kuin että saavutat pysyviä tuloksia.

Tuon lähestymistavan ongelma on se, että astut kerralla liian kauas oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.

Ongelmaa pahentaa mielestäni se, että media työntää joka tuutista sellaista viestiä, että painonhallinnassa pitää saavuttaa isoja ja näyttäviä tuloksia muutamassa kuukaudessa. Kolmessa kuukaudessa rapakunnosta huippukuntoon, 12 viikossa 20 kiloa pois!

Nämä viestit pitäisi mielestäni osata suodattaa pois pelkkänä markkinointipuheena, koska niillä ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa miten ihmiset oikeasti pudottavat painoaan (pysyvästi) tai saavuttavat paremman fyysisen kunnon. (Tietenkin on olemassa jojo-liikuntaa tai jojo-painonpudotusta, mutta en eivät ole tämän kirjoituksen aihe).

Suurimmalle osalle ihmisistä painonpudotus ja fyysisen kunnon kohentaminen on pitkä prosessi johon mahtuu eri asioiden kokeilemista, epäonnistumisia ja takapakkeja. Sama pätee minuun itseeni.

Olen aika varma siitä että suurin osa ihmisistä saavuttaisi parempia ja pysyvämpiä tuloksia jos he malttaisivat pysytellä vähän lähempänä omaa senhetkistä mukavuusaluettaan. Vielä parempi olisi, jos ihmiset tekisivät oman elämänsä päälaelle kääntämisen sijasta vain sellaisia muutoksia jotka sopivat heidän omaan elämäntyyliinsä. Rahkan vetäminen laihdutustarkoituksessa on ihan turhaa jos ei siitä tykkää.

Tähän tyyliin:

 • Et tykkää kuntosaliharjoittelusta? Älä sitten mene kuntosalille. Nosta painoja kotona tai rupea vaikka tanhuamaan.
 • Et osaa laittaa ruokaa? Tällä viikolla opettelet kiehauttaman veden kattilassa, ensi viikolla opettelet keittämään kananmunia.

Siitä se lähtee. 🙂

Elämäntapamuutosta toteuttaessasi on hyvä välillä vastata näihin pariin kysymykseen.

 1. Voitko realistisesti kuvitella tekeväsi asiaa x vielä viiden vuoden päästä?
 2. Onko elämäsi surkeaa koska teet asiaa y?

Jos vastaat ei ensimmäiseen kysymykseen ja kyllä jälkimmäiseen, kehotan sinua heti siirtymään lähemmäs nykyistä mukavuusaluettasi. Voit vahingossa jopa laihtua pysyvästi. 🙂

2 Replies to “Pysy mukavuusalueella ja laihdu

 1. Tässä iässä kehtaa jo olla laiska ja mukavuudenhaluinen. Yhdenmukaisuuden paine on hellittänyt, eikä tarvitse tehdä mitään vain sen vuoksi, että se on trendikästä, että naapurikin tekee sitä tai että joku ”guru” niin käskee.

  Muuan ystäväni sai päähänsä ryhtyä syömään kaikkea sellaista, mikä oli tutkimuksissa terveelliseksi havaittu, kuten mustikoita, lohta ja parsakaalia. Hän kertoili monisanaisesti, miten oli onnistunut kyseisiä elintarvikkeita syömään, kun ei oikeastaan pitänyt niistä yhdestäkään. En ole tarkistanut, vieläkö hän on tällä linjalla, kertomistasi syistä epäilen, ettei ole.

  Häntä kuunnellessani päätin, etten suostu syömään mitään, mikä ei minusta ole hyvää, vaikka se olisi kuinka terveellistä. Onneksi satun pitämään esimerkiksi kalasta, tomaatista ja marjoista.

  1. Tuo oli aika hauska kertomus. 🙂 Minullakin oli aiemmin taipumusta syödä ylettömän terveellisesti ja siitä alkoi jo tulla rasittavaa. Nyt yritän relata vähän enemmän ja jopa nauttia syömisestä pelkän maun kanssa. Ja suklaan syömistä en lopeta ikinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.