6 arvoa jotka ohjaavat hyvän kunnon tavoitteluani

keys to the heartOlen yrittänyt viime aikoina kirkastaa omia elämänarvojani ja mieleeni juolahti, että voisin selkiyttää myös niitä arvoja,  jotka ohjaavat fyysisen kunnon ja hyvinvoinnin tavoittelua.

Pohdiskeltuani asiaa jonkin aikaa nimesin seuraavat arvot.

  • Elinvoima
  • Tasapaino
  • Leikkisyys
  • Uuden oppiminen
  • Haaste
  • Sulokkuus

Elinvoima. Haluan oman ruumiini olevan elinvoiman ja ilon lähde elämässäni. Näen itseni (muutaman vuoden kuluttua) vahvana, krempoista vapaana  ja energisenä keski-ikäisenä naisena. En halua ruumiini olevan vain lihasäkki jota raahaan perässäni. Tämän arvon takia olen viime vuosina jaksanut nähdä paljon vaivaa fyysisen kuntoni parantamiseksi.

Tasapaino. En halua kehittää mitään yksittäistä fyysisen kunnon osa-aluetta – esim. notkeutta, voimaa, kestävyyttä tai nopeutta –  niin että se on suhteettoman hallitseva verrattuna muihin osa-alueisiin. Haluan kaikkien ”osieni” sopivan hyvin yhteen. Toisin sanoen haluan olla tasapainossa. 🙂

Uuden oppiminen. Sattumalta tein joskus testin jolla selvitettiin luonteen vahvuuksia ja tärkeimmäksi vahvuudekseni nousi halu oppia uutta (Love of learning). Ei ole siis mikään sattuma että uuden oppiminen on minulle tärkeää myös tällä elämänalueella. Luen mielelläni aiheeseen liittyviä kirjoja, haluan tietää miksi kroppani toimii/ei toimi niin kuin haluaisin, enkä voi kuvitella että olisin kauan tyytyväinen vain toistamaan samaa asiaa ilman että voin kaivautua aiheeseen syvemmälle.

Leikkisyys. Olen mielestäni leikkisä ihminen ja haluan että myös liikkuminen on hauskaa. Arvoja miettiessäni tajusin, että olen ollut kunnon kohottamisen suhteen turhan vakava ja tiukkapipoinen. Se johtuu varmaan sekä liiasta suorituskeskeisyydestä että siitä, että olen tehnyt paljon täitä päästäkseni eroon kroonisista kivuista.

Onneksi salsan aloittaminen syyskuussa ratkaisi tämän ”ongelman” – salsatunneilla on aina hauskaa! Olen myös huomannut, että harrastan Hannan tyttöjen kanssa aina jotain liikkumiseen liittyvää kivaa kun tapaamme. (Tytöt ovat onneksi vielä niin pieniä etteivät ole vielä alkaneet vieroksua liikuntaa.)

Haaste. Elämä ja liikkuminen on paljon mielenkiintoisempaa jos niissä on pikkuisen haastetta. Sen takia olen asettanut itselleni (pitkän tähtäimen) haasteeksi pysytä tekemään 10 miesten punnerrusta perä jälkeen, oppia uimaan kuin kala ja tanssimaan salsaa.

Sulokkuus. (Mikä vanhanaikainen sana!) Luulen että baletti veti minua puoleensa murrosikäisenä koska se on kaunista, ja koska tunsin itseni kauniiksi sitä harrastaessani. Tunnen itseni sulokkaaksi aina kun olen tehnyt paljon Feldenkraisia, ja jostain syystä myös voimaharjoittelu saa oloni tuntumaan sulokkaalta.

Sulokkuus merkitsee minulle sitä, että osaa liikuttaa ruumistaan hyvin ja uskon että se on läheistä sukua tasapainolle. Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen että monet urheilulliset miehet ovat kyllä hyväkuntoisia mutta näyttävät liikkuessaan siltä kuin olisivat juuri ihmisruumiiseen ”tipahtaneita” marsilaisia jotka ovat vasta opettelemassa miten sitä liikutellaan. (Tanssivat miehet osaavat kyllä käyttää ruumistaan taitavasti. )

Arvot eivät ole tavoitteita

Olen selkiyttänyt arvojani Hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) opetusten mukaisesti. HOT tähdentää, että arvot eivät ole sama asia kuin tavoitteet. Se, että haasteellisuus on minulle tärkeä osa liikkumista on arvo, 10 miesten punnerruksen tekeminen sen sijaan on tavoite. Voin toteuttaa arvoa liikkumisessani vaikka en koskaan saavuttaisi tätä nimenomaista tavoitetta.

Omia arvoja pohtiessaan kannattaa tarkistaa, että tavoitteet ovat linjassa omien arvojesi kanssa, samaten kannattaa pohtia missä määrin toteuttaa omia arvojaan käytännön elämässä. Jos arvojen ja nykytilanteen välillä on suuri kuilu, kannttaa miettiä mistä se johtuu ja mitä sille voisi tehdä.

Arvelen että elän aika hyvin linjassa omien arvojeni kanssa tällä elämänalueella vaikka monet tavoitteeni ovat toistaiseksi jääneet tavoittamatta. Ainoa asia jossa minulla oli mielestäni  selvästi korvaamisen varaa, oli juuri hauskuuden ja leikkisyyden puute.

Mikä on sinulle tärkeintä hyvän kunnon tavoittelussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.