All-in-one salsa

Vielä en täysin hallitse "kuubalaisia lanteita"..
Vielä en täysin hallitse ”kuubalaisia lanteita”..

Olen opiskellut salsaa nyt noin 3 kuukautta ja olen tullut siihen johtopäätökseen, että salsa on kunnon kehittämisen kannalta erittäin tehokas liikuntamuoto. Salsassa on (melkein) kaikki!

Yksi kurssikaverini sanoi alussa luulleensä että tällä tunnilla vähän tanssitaan. Se oli kyllä vuoden aliarviointi – ensimmäisen 90 minuutin jälkeen olimme tanssineet niin että jalat eivät enää tahtoneet totella, olin hiestä märkä ja minulla oli todella HAUSKAA.

Kotiin tultuani kellahdin uupuneena sänkyyn ja nukuin sikeästi kaksi tuntia. Sama on toistunut joka kerran tunnin jälkeen paitsi etten enää olen ihan yhtä väsynyt kuin syyskuussa. Se lienee merkki siitä että aerobinen kuntoni on kohenemaan päin. 🙂

Syksyn aikana olemme tanssineet ”puhtaan salsan” lisäksi sonia, rumbaa (afrikkalaisperäistä, ei sitä kilpatanssiversiota jota tanssitaan Tanssii tähtien kanssa –ohjelmassa) ja viimeksi reggaetonia (anglosaksisessa maailmassa tunnetaan hip hopin nimellä). Salsa tarkoittaa sitä että näitä kaikkeja sekoitetaan yhteen musiikissa ja tanssissa.

Kestävyyden lisäksi salsa kehittää tehokkaasti lihaskestävyyttä. Rumbaa opiskellessamme reisilihakset huusivat armoa jatkuvan ”niiaamisen” takia ja erityisesti reggaetonissa keski- ja ylävartalon lihakset joutuivat todella koville. Alkuverryttelyn yhteydessä tehtyjen lantion ja ylävartalon isolaatioiden aikana tunnen yleensä kuinka alaselän yhteen jumiutuneet nikamat irtoavat toisistaan, joten voisi myös väittää että selkärangan niksauttelu tulee salsassa ikään kuin kaupan päälle. 🙂 (En kyllä suosittele salsaa akuuteista selkäkivuista kärsiville.)

Salsaaminen on myös erittäin tehokas tapa parantaa keskikehon hallintaa. Niin kuin mainitsin jo edellisessä kappaleessa, lantio ja rintakehä joutuvat salsatessa töihin kun niitä pyöritetään suuntaan ja toiseen. Se tekee hyvää istumisen jäykistämälle ala- ja yläselälle.

Erityisesti reggaetonin opetteleminen viime lauantaina asetti sellaiset haasteet lantion ja rintakehän liikeille, että minusta tuntui siltä kuin minulle olisi yhtäkkiä kasvanut pari uutta ruumiinosaa joita en osaa käyttää. Salsan perusaskelissa osaan jo pikkuisen käyttää lantiota ja rintakehää, mutta

Jos haluat nähdä miltä näyttää kun joku osaa oikeasti käyttää lantiotaan ja yläselkäänsä, katso alla oleva videoklippi Janet Fuentesista tanssimassa reggaetonia.

Turha tietysti mainitakaan, että salsatessa kehittyy koko kehon koordinaatio huimasti. Huono puoli on se, että välillä tunnen olevani kuin marsilainen vieraassa kropassa, vaikka luulenkin että olen keski-ikäiseksi naiseksi aika ketterä menijä.

Ja muistinko jo mainita, että salsaaminen on tosi hauskaa?

 ******

Vuoden viimeinen salsatunti on lauantaina. Jatkan opiskelua taas keväällä. Arvioni on, että viiden vuoden päästä näytän tosi näppärältä tanssilattialla. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.