Callanetics-nostalgiaa

Grand plié
Grand plié

Muistatko vielä 90-luvun alun hittitreenin nimeltä Callanetics? Minä muistan oikein hyvin koska minulla oli muistaakseni sekä kirja että treenivideo.Hannakin taisi joskus jumpata minun kanssani.

Alla oleva video virkistää ehkä muistiasi. 🙂

Törmäsin Callanetics-jumppaan uudestaan kun surffailin loppusyksystä  amerikkalaisen fitness-bloggaajan sivustolla. Yhdessä postauksessa puhuttiin Barre3-treeneistä ja menin tietysti uteliaana näkemään miltä baletista vaikutteita saanut treeni näyttäisi.

Yllätyksekseni Barre3-treeni muistutti kovasti Callanetics-jumppaa.

Callan Pinckney kertoi muistaakseni kirjassaan treenin perustuvan paljolti balettiin, mutta luulen että Callan sai paljon vaikutteita Pilateksesta, joka löi Suomessa läpi paljon myöhemmin.

Callanetics-jumppa koostuu sarjasta pieniä huolellisesti tehtyjä liikkeitä joiden on tarkoitus vahvistaa vartalon heikkoja lihaksia, kiinteyttää roikkuvia ruumiinosia ja poistaa läskikasaumia vääristä paikoista. Tuloksia pitäisi tulla suhteellisen nopeasti – minä itse tosin taisin aikoinani väsyä jumppaan ennen kuin siitä alkoi tulla tuloksia  (Niihin aikoihin minulla ei tainnut olla oikeasti paljonkaan syytä yrittää kiinteyttää kroppaa.). 🙂

Callanetics näyttää aika mitättömältä, mutta monet liikkeistä ovat suorastaan tolkuttoman raskaita ja vaikeita. Kokeilepa itse tehdä lantionpyörityksiä polviseisonnassa.

Callanetics -kirja oli kiehtovaa luettavaa senkin takia että se sisälsi runsaasti ennen ja jälkeen -kuvia. Callanetics-muistoja verestäessäni löysin paljon ihmisten nettiin laittamia ennen- ja jälkeen kuvia.

Callanetics ennen jälkeen kuvia (linkki kuvahakuun)

*******

Aikani Callanetics- ja Barre3 -videoita katsottuani päätin testata miten minulta sujuu vanha kunnon grand plié. Sujuihan se. Menin alas ilman vaikeuksia eivätkä polvetkaan valittaneet. Ylös tullessa tuntui kun olisi nostanut kivirekeä. Se ei kai kuitenkaan ole ihme, viimeksi balettia tanssiessani taisin olla 25 kiloa kevyempi kuin nyt! 🙂

Lopuksi vielä 10 minuutin Youtube-video Barre3-treenistä.

3 Replies to “Callanetics-nostalgiaa

 1. Juu, Callanetics on tuttu. Tein liikkeitä muistaakseni kirjan ”10 vuotta nuoremmaksi 10 minuutissa” avulla. Kyllästyin siihen nopeasti, koska jotkut liikkeet olivat vaikeita ja koska liikkeitä tehtiin ihan älyttömän pitkiä sarjoja (minä tosin en tainnut koskaan päästä sadan toiston tasolle).

  En yhtään epäile, ettei sillä saisi vartaloa muokatuksi. Se vain oli tylsää, kuka jaksaa viikosta toiseen tehdä samoja liikkeitä, satoja toistoja? Pilates on paljon vaihtelevampaa, vaikka senkin liikkeistä monet ovat vaikeita. Lempi-inhokkini on kylkilankku.

  1. Mullakin oli se 10 vuotta nuoremmaksi 10 tunnissa (mun mielestä se nimi meni näin).

   Tein syksyllä paljon pakaralihaksia aktivoivia liikkeitä ja ne alkoivat lopulta kyllästyttää. Ajattelin että baletinomaiset liikkeet saattaisivat maistua paremmin…

 2. Juu, muistin nimen väärin. Ei tietenkään 10 minuutissa, harjoitushan kesti kai tunnin. Siinäkin oli yksi syy lopettamiseen, en millään jaksanut tehdä kotona niin pitkiä harjoituksia niin usein kuin olisi pitänyt tulosten saavuttamiseksi.

  Nykyään saan vaihtelua päivittäisiin harjoituksiin käyttämällä ”4 x 15 minuuttia” -sarjan seitsemää DVD:tä (niitä on kai kaikkiaan kahdeksan, mutta osa venyttelyliikkeistä oli minulle liian akrobaattisia, joten jätin sen hankkimatta). Koska laji vaihtuu neljän päivän välein (voisihan niitä vaihdella päivittäinkin, minulle vain on yksinkertaisempaa tehdä kaikki neljä samantyyppistä peräkkäisinä päivinä, niin muistan, minkä olen tehnyt), en ehdi kyllästyä. Neljä päivää aerobic-tyyppistä ”laihdutusjumppaa” (inhottava nimi, tarkoittaa yksinketaisesti askellusjumppaa, joka tehdään kokonaan pystyasennossa), seuraavat neljä selkäjumppaa, sitten neljä päivää erilaisiin tanssilajeihin perustuvaa jumppaa, seuraavaksi pilatesta tai joogaa jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.