Liiku enemmän, kuntoile vähemmän

helmikuun-grafiikkaHelmikuu alkoi muutama päivä sitten ja silloin vaihtui myös kuukauden teema. Tämän kuukauden teema on lyhyesti ilmaistuna ”Liiku enemmän, kuntoile vähemmän”.

Sain teemaan idean biomekaanikko Katy Bowmanin kirjoituksesta, jossa hän vertasi nykyajan ihmisiä eläintarhan eläimiin, joille joudutaan laatimaan liikuntaohjelmat koska eläintarha ei tarjoa tarpeeksi monipuolisia haasteita ruumiin liikuttamiseen, toisin kuin luonnossa eläminen.

Ihmiset ovat täsmälleen samassa tilanteessa. Me elämme nykyään ympäristössä josta on huolellisesti poistettu mahdollisuus ”luonnolliseen” liikkumiseen ja elimistön monipuoliseen rasittamiseen. Valtaosa meistä istuuu suuren osa päivästä takapuolen päällä joko toimistotuolissa, autossa tai sohvalla ja silloin tällöin liikuttelee sormiaan näppämistön päällä.

Ja sitten me kärsimme kaiken maailman vaivoista ja kaadamme rahaa hierojille, särkylääkkeisiin ja  ja kaiken maailman hoitoihin. Puhumattakaan siitä että maksamme maltaita kuntosalijäsenyyksistä.

*******

Tämän kuun haaste on siis huomata ja ottaa käyttöön kaikki ympäristössä piilevät mahdollisuudet monipuoliseen liikkumiseen. Olen jo ryhtynyt tekemään monia uusia asioita, kuten kantamaan osan ruokaostoksistani jommalla kummalla – tai kummallakin käsivarrella – repun sijasta. Sillä tavalla ylävartaloni saa välillä kaipaamaansa monipuolista kuormitusta.

Olen myös ruvennut ”piilottamaan” kaukosäätimeni jonnekin muualle kuin ”hermokeskuksen” lähistölle – sillä tavalla joudun nostamaan takapuolen ylös tuolista joka kerran kun haluan vaihtaa kanavaa. 🙂 Pari päivää sitten keksin että kannanpa 10 kilon paljun täynnä märkää pyykkiä kuudenteen kerrokseen. Kolmannessa kerroksessa olin niin sippi että tilasin hissin ja huristelin sillä kuudenteen kerrokseen. Olen myös suunnitellut että rupean katsomaan telkkaria välillä jumppapallolla, välillä nojatuolissa, välillä sängyllä ja ehkä myös lattialla istuen.

Vannon että seuraavalla kerralla lepään hetken ja kävelen kuudenteen kerrokseen!

Totesin että tuollaisen kuorman kantamisen jälkeen ei kyllä mitään kuntosaleja tarvita. Siinä kuormittuivat tehokkaasti sekä lihakset että verenkiertoelimistö. Kyllä ei ole mikään ihme että ihmise olivat ennen rautaa.

Viikonloppuna katselin Tiger-liikkeessä jonglöörauspalloja siihen malliin että ne saattavat lähteä mukana. Maltoin kuitenkin mieleni, koska olen kiinnostunut myös footbageistä….

Saattaa olla että helmikuun lopussa kotini muistuttaa esterataa. 🙂

P.S. Tuli mieleen että lapset ottavat luonnostaan kaikki ympäristössä piilevät liikkumismahdollisuudet käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.