Puristeltavat elintarvikkeet

#1 Puristeltava elintarvike.
#1 Puristeltava elintarvike.

Kaupassa käydessäni olen tullut kiinnittäneeksi erityistä huomiota siihen miten joidenkin elintarvikkeiden ostamiseen liittyy kiinteänä osana niiden ”etukäteispuristelu”. 🙂

Tarkoitus on yleensä varmistua elintarvikkeiden tuoreudesta tai kypsyystasosta.

Kaikista puristeltavin elintarvike on mielestäni ehdottomasti avokado. Ostan yleensä Hassin esikypsytettyjä avokadoja mutta silloinkin varmistun vielä etukäteen puristelemalla niiden kypsyydestä. Ei ole kiva jos avokadot ovat liian kypsiä mutta on vielä pahempi on jos ne ovat liian raakoja kuten joskus kay.

Kerran ostin  K-kaupasta kovan avokadon ja panin sen toivekkaasti patterin päälle kypsymään. Ajattelin että se kypsyy siinä nopeasti syöntivalmiiksi.

Ja katin kontit. Avokado meni suoraan roskikseen.

Mieleeni ei silloin tullut että olisin voinut panna avokadon kypsymään samaan pussiin omenan kanssa. Olin aivan unohtanut kikan jonka opin työskennellessäni joskus kaupan heviosastolla.

Viime syksynä kävi usamman viikon ajan puristelemassa ahkerasti nektariineja. Onnistuin näet ihan sattumalta ostamaan ihanan mehukkaan nektariinin ja jäin siihen koukkuun välittömästi. Niitä piti saada lisää! Nektariineja piti käydä puristelemassa harva se päivä koska yleensä vain murto-osa valikoimasta oli syömäkunnossa ja on kauheaa odottaa herkkunektariinin kypsymistä päiväkausia.

En ilmeisesti ollut ainoa joka oli keksinyt mehukkaat nektariinit, koska välillä jouduin suorastaan jonottaman muiden asiakkaiden jäljessä omaa puristeluvuoroani. Sitä tapahtuu joskus myös avokadojen kanssa. 🙂

*******

Puristelen muitakin elintarvikkeita kuin hedelmiä ja vihanneksia. Teen sitä karkkipusseillekin – kuka nyt haluaa kovan pussin Hedelmäaakkosia?

Suosikkileipäni on Vaasan ruispalat ja tarkistan aina puristelemalla että saan mahdollisimman pehmeän pussin. Parasta on jos ruispalat ovat niin tuoreita että pussissa näkyy vähän höyryä. Silloin ruispalat ovat parhaimmillaan ja voisin helposti hotkia niitä koko pussillisen ingmariinin kera.

Olen ihmetellyt miksi toisessa lähikaupassa on melkein aina tuoreita ruispaloja myynnissä mutta toisesta löyty yleensä vain kovia ja kuivia pusseja. En ole keksinyt tähän mitään järjellistä syytä.

Arvaa kummasta kaupasta ostan ruispalani?

**********

Kysymys: Mitä elintarviketta sinä puristelet eniten? Jätä kommentti alla olevalla lomakkeella….

4 Replies to “Puristeltavat elintarvikkeet

 1. Leipäpusseissa on sentään päiväykset, joiden perusteella voi valita tuoreimman. Hedelmistä ei tiedä hypistelemättä, mikä on raaka ja mikä syöntikuntoinen.

  Ananaksen kypsyyden mittaamiseen joku neuvoi nyppäisemään keskimmäisen lehden irti, jos lähtee, hedelmä on kypsä. Tämä neuvo ei jostain syystä ihan päde, vaikka lehdet irtoaisivatkin, ananas voi olla raaka ja kirpeä.

  Hankalaa on. Kerran ostin raa’an ananaksen kotiin kypsymään. Tulos: se jotenkin ohitti sen syömäkelpoisen vaiheen ja meni suoraan homeeseen. Kompostiin meni, mikä harmitti vietävästi, koska ananas on lempihedelmäni.

  Päärynöitä nipistelen kaulasta, ja luumut ja persikat on pakko puristella. Sitrushedelmiä punnitsen kädessäni, samankokoisista hedelmistä painavampi on mehukkaampi kuin kevyt.

  Pakko myöntää, että puristelen myös karkkipussit, kovaksi kuivettuneet lakritsikonvehdit ovat inhottavia.

  1. Hyvä etten mä ole ainoa vannoutunut elintarvikkeiden puristelija! 😛

   Mulla kävi sen patterin päällä kypsyttelemäni avokadon kanssa samoin kun sulla ananaksen kanssa. Joku kasvisten tuntija osaisi ehkä sanoa miksi niin kävi..
   Olen samaa mieltä että karkit pitää puristella myös. Tosin muistan joskus onnellisena syöneeni kovettuneita nallekarkkeja.

 2. K-kaupoista saa muuten sellaisia Hass-avokadoja, joissa on päällä tarra “syöntikypsä”. Lupaus on pitänyt paikkansa joka kerta kun oon ostanut!

  Yleensä ostan Prismasta tai Lidlistä sellaisen avokadoverkon, jossa on 5-6 avokadoa. Ne ovat ostovaiheessa kivikovia, eli ei auta puristelu, mutta viikon sisällä kypsyvät syötäviksi. Pidän niitä ihan vaan kannettomassa lasipurkissa, ikäänkuin sisustusyksityiskohtana ennen syöntiä, en erityisesti kypsyttele niitä mitenkään.

  Satsumien kanssa olen todella tarkka, ja harvoin kaupassa onkaan juuri sellaisia satsumia jotka kelpuutan. Kuoren pitää olla tietynlainen (ei sellainen kova, appelsiinimainen) ja sellainen pehmeä puristeltava kaiken kaikkiaan. Vaikeaa! 😀

  Suosikkileipäni on Ruispuikula, ja toden totta parhaimmillaan se on silloin kun pussissa näkyy hiukan höyryä. On sitä silti pakko hiukan hellästi rutistella, ihan siitä tuoreen leivän löytymisen ilosta.

 3. Hei Darling, kivaa että löytyy lisää puristelijoita! :p

  Mä ostan yleensä juuri niitä K-kaupan esikypsytettyjä Hass-avokadoja. Joskus olen ostanut verkossa useampia mutta pelkään että ne menevät haaskuuseen kun asun yhden henkilön taloudessa. Pitäisi varmaan kokeilla joskus niitä kerätä läjä avokadoa sisältäviä reseptejä ja ruveta kokeilemaan.

  Mä taas olen ikionnellinen että appelsiinisesonki on alkanut. Suren jo etukäteen kun se menee ohi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.