Nalkutus ei motivoi terveellisiin elämäntapoihin

 

Nalkutus ei motivoi

Ajauduin joulunpyhien aikana keskustelemaan äidin kanssa terveellisten elämäntapojen ylläpitämisestä.

Se on minun mielestäni loputtoman kiinnostava aihe, koska minun on vaikea ymmärtää miksi yksinkertaisiakin tapoja tuntuu olevan niin mahdoton muuttaa.

Keskustelu sai alkunsa siitä, kun äiti nauroi minulle kun istuessani aamulla keittiönpöydän ääressä poistamassa naamasta edellisen päivän meikkejä laittaakseni uudet tilalle. Myönsin kernaasti että minulla on usein tapana jättää vanhat meikit naamaan kun menen illalla sänkyyn ja päätin samalla tunnustaa muitakin syntejäni: en aina pese hampaita illalla, puhumattakaan hammaslangan käyttämisestä aamuin ja illoin.

Ryhdyimme keskustelemaan äidin kanssa hammasten hoitamisesta ja kuulin että isälläni on myös tapana mennä iltaisin sänkyyn pesemättä hampaitaan. Tämä siitä huolimatta, että äiti on huomautellut isälle asiasta koko 40-vuotisen avioliiton ajan. Silläkään ei ole ollut vaikutusta, että äiti on yrittänyt motivoida isää pitämään parempaa huolta hampaistaan huomauttamalla, ettei noin hyvää hammaskalustoa kannata heittää hukkaan.

*******

Pointtini on, että nalkutus on harvinaisen tehoton tapa motivoida ketään terveellisiin elämäntapoihin. Motivaatio nousee joko itsestä, tai ei tule. Itselleen nalkuttaminen on yhtä tehotonta: se on pelkkää omassa päässä pyörivää ajatussilppua joka ei johda yhtään mihinkään.

 ******

Ainoa poikkeus tähän sääntöön saattaa olla lapsille nalkuttaminen. Lapset ovat vielä niin nuoria ja joustavia, että heidät voi opettaa hyville tavoille (tai sitten lapset vain uskovat hammas- ja käsipeikkoihin!) Teini-ikäisten tapojen muuttaminen saattaa olla jo liian myöhäistä ja nalkuttaminen johtaa vain siihen, että murkku tekee juuri päinvastoin kuin on käsketty.

P.S. Kyselin siskoiltani heidän hammaspesu- ja meikinpoistotapojaan ja kuulin, että kummatkin pesevät hampaansa aamuin illoin JA poistavat aina meikit naamasta illalla ennen nukkumaanmenoa. Kun kyselin Hannalta miten se onnistuu, Hanna vastasi että ei kuulemma ”vain voi olla tekemättä niin”. Häh?

Masentavaa.

4 Replies to “Nalkutus ei motivoi terveellisiin elämäntapoihin

 1. Siis…. Vanhat meikit tuntuu naamalla niiiiiin ällöttäviltä seuraavana päivänä. Siitä sen oppiii 😉 Ja hampaat pitää pestä 2 kertaa päivässä. Esikoinen on oppinut tuon, nuorempi ei 🙁

 2. Kyllähän ne tuntuu ällöttäviltä, mutta silti mä löydän usein itseni aamulla sängystä vanhat meikit naamasta. Mun oppimiskyvyssä on selvästi puutteita. Eilen tosin pesin naaman, sipaisin kosteusvoidetta, pesin hampaat ja lankasin ne. Jess! 🙂

  Onkohan nuorempi jo menetetty tapaus? Ehkä se motivoituu siihen myöhemmin itse…

 3. En pese koskaan hampaita muulloin kuin iltaisin, ellei aamulla ole hammaslääkärikäyntiä 🙂 Mutta iltaohjelmasta se ei unohdu koskaan. Lapsena opittu tämä tapa. Naamapesun opettelussa hangoittelin lapsena vastaan, mutta viimeistään aknen hyökätessä päälle se oli pakko muistaa!

  Olen aina hämmästellyt miehiä, joiden hampaat pysyvät priimakunnossa ilman minkäänlaista harjaamista. Nalkutukseltakin menee pohja, kun mies voi todistaa, ettei hän sitä hammasharjaa minkään karieksen ehkäisyyn tarvitse.

  Nalkutus ei muutenkaan johda mihinkään, joten olen luopunut koko harrastuksesta 🙂

  1. Tämä kuulostaa jo paljon paremmalta. En olekaan ainoa maailmassa joka ei pese hampaitaan aamuin ja illoin…

   Yksin eläessä on tylsää, kun ei oikein voi nalkuttaa muille kuin itselleen. Ei niin että silläkään olisi mitään vaikutusta. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.