Istuminen tappaa miljoonia

Liika istuminen tappaa. Kuva: Flickr / JoshSimons

Lancet-lehdessä julkaistiin viime viikolla tutkimus, jonka mukaan fyysinen passiivisuus tappaa vuosittain miljoonia ihmisiä. Vuonna 2008 liikkumattomuuden arvioitiin olleen syynä 5-12 miljoonaan ennenaikaiseen kuolemaan.  Fyysinen passiivisuus – käytännössä siis istuminen – on yksi neljästä suuresta tappajasta, jotka yhdessä selittävät n. 60% ennenaikaisista kuolemista. Muut kolme ovat liikalihavuus, tupakointi ja alkoholismi.

Tupakointi, liikalihavuus, alkoholismi ja istuminen ovat nykyajan tuomiopäivän neljä ratsastajaa. Tosin Ruttoon, Sotaan, Nälänhätään ja Kuolemaan verrattuna ne vaikuttavat suorastaan kesyltä porukalta – niin kesyltä, ettei niitä tajua edes pötkiä karkuun – ennen kuin on liian myöhäistä.

******

Kenellekään ei tulle enää yllätyksenä että liikunnan puute on epäterveellistä.

Lancetin julkaisusarjassa kiinnostuksen kohteena ei kuitenkaan pelkkä ole pelkkä vapaa-ajan  liikunta, vaan kaikki se liike joka on kadonnut elämästämme sen jälkeen kun elämäämme tulivat autot, työtä ja aikaa säästävät laitteet ja viimeksi tieto- ja viestintätekniikka.

Ihmisten vapaa-ajan liikunta on itse asiassa lisääntynyt viime aikoina, mutta se ei alkuunkaan riitä korvaamaan istumiselle menetettyä aikaa. Ja viimeaikaisten tutkimusten mukaan esim. kolme rivakkaa kävelylenkkiä viikossa ei tuo samoja terveysvaikutuksia kuin arkipäivän askareissa puuhasteleminen aikoinaan toi.

*******

Itseäni kiinnostaa ja ”hämmästyttää” se, että nykyään liikkuminen on vaikeaa ja vaatii enemmän rahaa ja vaivannäköä kuin passiivinen istuskelu. Ennenhän liikkuminen oli helppoa ja ilmaista ja sitä tuli runsaasti muun toiminnan oheistuotteena.

Otan esimerkin omasta elämästäni. Nykyään hoidan suurimman osan askareistani lähiostarilla kävellen, koska sillä tavalla saan edes vähän enemmän päivittäistä liikuntaa kuin jos hoitaisin asiani pyörällä ajaen. Silti päivittäisten askelten kerääminen tekee välillä tiukkaa ja joudun jatkuvasti seuraamaan tilannetta kaulassani killuvalla askelmittarilla.

Asun kerrostaloyksiössä eikä minulla ole omaa puutarhaa, jossa voisin kuokkia päivät pääksytysten. (Ainoa kasvini on yksinäinen bambunverso, jonka olen jotenkin pitänyt hengissä yli kaksi vuotta) Olen hyvin laiska kodinhoitaja ja suurin osa harrastuksistani on fyysisesti passiivista sorttia. Lisäksi vietän paljon aikaa tietokoneella ja katson yleensä päälle jonkin verran telkkaria.

En uskalla edes ajatella, kuinka monta tuntia päivässä yhteensä vietän istuen.

*******

Treadmill desk. Alunperin lihavuustutkija James A. Levinen keksintö.

Toki on jo olemassa keksintöjä, joilla voisin helposti haalia elämääni arkipäivän liikettä vähän nykyistä enemmän joutumatta sitli tekemään täysremonttia elämäntavassani.

Näppärä väline olisi esimerkiksi treadmill desk, jolla kävellään samalla kuin tehdään töitä tietokoneella.

Mutta sellainen maksaa maltaita ja on taatusti minun budjettini ulottumattomissa.

Positiivisiakin asioita on. Asun maassa, joka on yhä niin turvallinen, että voin mennä ilta- kymmenen jälkeenkin ulos kävelylenkille jos haluan. Ulkona ei yleensä ole yli 40 astetta lämmintä tai ilma niin saastunutta, että jalkakäytävät homehtuvat.

Silti on työlästä juosta pakoon yhtä nykyajan ratsumiestä. 🙂

One Reply to “Istuminen tappaa miljoonia”

  1. Todellakin nykymeno kannustaa istuskeluun! Melkein kaiken voi hoitaa kotosohvan uumenista; vaateostokset, pankkiasiat ja jopa ruokaostokset. Myös työnteko saattaa onnistua kotoa käsin. Ja iltaisin istuvien ja leviävien ihmisten iloksi on keksitty televisio, ettei kukaan silloinkaan malttaisi lähteä ainakaan liikkumaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.