Onnistunut painonpudotus 2: Hanne Kokkonen

hanne-kuva Onnistunut painonpudotus 2: Hanne Kokkonen

Tänään on vuorossa toinen haastattelu pari kuukautta sitten startanneessa Onnistunut painonpudotus –sarjassa. Haastateltavana on 36-vuotias Hanne, joka laihdutti Kiloklubin avulla 10 kiloa. Kilot ovat pysyneet poissa nyt jo 5 vuotta. Hanne innostui liikunnasta niin paljon, että kouluttautui jumppaohjaajaksi ja vetää nykyään Les Mills –tunteja kuntokeskuksessa.

Hanne pitää blogia osoitteessa jumppaa.blogspot.fi

Mikä motivoi sinua laihduttamaan?

Olin ylittänyt 30 vuoden iän, joten kai tietty ikäkriisi iski. Terveydelliset asiat, erityisesti diabetes ja tuki- ja liikuntaelinongelmat huolestuttivat. Huoli oli aiheellinen sillä olin sohvaperuna ja herkut maistuivat.Ruokani valitsin helpoista ja halvoista, esim. eineslihapullat ja suklaavohvelit. Tottakai ulkonäkö ja istuvat vaatteet vaikuttivat myös, mutta pelkästään niiden takia en olisi ollut riittävän motivoitunut.

Kuinka paljon laihduit ja kuinka kauan prosessi kesti?

Laihdutin 10 kiloa. Laihdutin ne vajaan vuoden aikana, kilo per kuukausi tahtia ja pääsin normaalipainoon. Lisäksi olen laihtunut 5kg seuraavien vuosien aikana ilman laihdutustarkoitusta.

Mitä menetelmää tai menetelmiä noudatit, seurasitko jotain tiettyä dieettiä? Laskitko kaloreita, käytitkö nettisovelluksia tms apuja?

Käytin apuna Kiloklubin ruokapäiväkirjaa. Vähensin myös herkkuja ja tarkkailin ruoan laatua. Aloin liikkua joka päivä crosstrainerilla ja jumpaten kotona.

Miten seurasit edistymistä: vaa’an lukemien avulla, mittanauhalla, kuvilla tms?

Seurasin edistymistä vaa’an, mittanauhan ja vaatteiden avulla.

Pystyitkö ottamaan rauhallisesti sen että Kiloklubissa pudotustahtisi oli niin hidas, n. kilo per kuukausi? Kiloklubissa aloittavat ovat usein suunniltaan kun paino ei tunnu laskevan ollenkaan.

Alun ihmettelyn jälkeen tahti oli sopiva näin jälkeenpäin ajateltuna. Silloin tahti tuntui kieltämättä hitaalta. Nyt tiedän, että hidas tahti oli yksi syy siihen miksi sain tehtyä muutoksesta pysyvän.

Miten selvisit takapakeista?

Muutin ajattelutapaani, sillä takapakit kuuluvat elämään. Takapakin jälkeen jatketaan siitä mihin jäädään, eikös? Yleensä laihdutustauot olivat harkittuja. Taukojen jälkeen aloin kirjata ruokia uudestaan. Myös Kiloklubin keskusteluryhmästä oli hyötyä tuen saamisessa.

Oliko liikunta osa painonpudotustasi?

Kyllä.

Muuttuiko suhteesi ruokaan tai liikuntaan laihdutuksen aikana?

Kyllä.

Mikä on tärkein asia, jonka opit painonpudotusprosessista?

Opin pois mustavalkoisesta joko-tai -ajattelusta ja olemaan armollinen itselle.

 Mitä haluaisit antaa ohjeeksi muille painonpudottajille?

Omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa. Suosittelen ruokapäiväkirjan pitämistä ja vertaistuen hakemista joko netin kautta tai kasvokkain. Myös liikunta kannattaa ottaa osaksi elämää. Ylipäänsä hankkiudu kaltaiseesi seuraan esim. jumpparyhmiin tms.

Minäkin olen saanut kaksi erittäin läheistä ystävääni liikunnan parista. Näin vapaa-ajan vietto ajautuu parempiin uomiin. Enemmän aktiivista vapaa-aikaa ja vähemmän sohvamakoilua. Jokainen voi tehdä pieniä muutoksia elämäntilanteestaan huolimatta esim. hyötyliikunnan lisäämisellä.

Miten kilot pysyvät ”kurissa” tällä hetkellä?

Kilot pysyvät kurissa säännöllisellä liikunnalla ja syömisellä. Jos herkuttelu lähtee välillä käsistä, niin sitten pitää tehdä sen suhteen kurinpalautus.

Tälläkin hetkellä olen yhden viikottaisen herkkupäivän linjalla. Liikunnaniloa ja motivaatiota pidän yllä uusilla haasteilla: kokeilen uusia lajeja ja testaan rajojani vaihtelemalla liikunnan intensiteettiä ja kestoa. Myös erilaisiin liikunnallisiin tapahtumiin osallistuminen yhdessä ystävän tai esim. työporukan kanssa lisää motivaatiota ja yhdessä liikkumisen hauskuutta. Liikunnan pitää tuntua hauskalta eikä kamalalta. Se on tärkein neuvoni muillekin, jotka vasta aloittelevat liikkumaan.

********

Käy lukemassa ensimmäinen Onnistunut painonpudotus -haastattelu täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.