Satun punnerrushaaste

Yli kuukausi sitten asetin itselleni haasteen:  teen 31.5.2012 mennessä 10 perättäistä (miesten) etunojapunnerrusta.

Yritin jo aloittaa treenaamisenkin, mutta homma lässähti ”syysväsymykseen”, joka kuitenkin onneksi meni ohi.

etunojapunnerrus
Tältä sen pitäisi näyttää. Aion tosin jättää pois niskan kenotuksen.

Miksi juuri punnerrushaaste?

Miksi asetin itselleni punnerrushaasteen vaikka voisin tehdä jotain muutakin, esimerkiksi kävellä puolimaratonin ensi keväänä tai jotain vastaavaa?

Fakta on se, että lihasvoimani ovat aina olleet todella surkeat ja erityisen surkeat ne ovat ylävartalossani. Lihasvoimissani ei ollut kehumista silloinkaan, kun nuorena ja parikymppisenä harrastin tanssia melko vakavissani. Olin ja olen kyllä luonnostani aika notkea ja motoriikassani ei varmaan ole vieläkään valittamista, mutta voimakas en ole.

Sitä paitsi peruskestävyyteni on jo varmaan aika kunnossa, nyt on lihasvoiman vuoro.

Osaksi punnerrushaaste kiehtoo varmaan sen takia, että a) se tuntui niin mahdottomalta (ja tuntuu yhä) saavuttaa silloin kun vielä harrastin astangajoogaa ja b) koska se on niin siistin näköistä. Haluan olla vahva ja energiaa pursuava ”badass”, en mikään väsähtänyt toimistolyllerö, niin kuin olen nyt.

Tietysti odotan myös että punnerrusharjoittelu parantaa keskivartalon hallintaa, lisää huomattavasti ylävartaloni lihasvoimia JA pistää kuriin allini, jotka ovat saavuttaneet suorastaan eeppiset mittasuhteet. (Mun pitää esitellä ne joskus – oon joskus videoinut heiluvia allejani.) 😉

Teeniohjelmani punnerruksia varten

Aion seurata Hundered Push-ups –sivulla esitettyä harjoitusohjelmaa. Aloitan treenaamisen ihan pohjalta ja etenen hitaasti:  teen ensin punnerruksia seinää vasten, sitten pöytää vasten, sitten tuolia vasten, sitten polvillani ja sitten ryhdyn tekemään etunojapunnerruksia suorin vartaloin.

Tarkoitus on, että saavutan tavoitteeni – 10 etunojapunnerrusta suorin vartaloin – viimeistään 31.5.2012.

Aloitin harjoittelun tällä viikolla. Ohjelmaan kuuluu kolme harjoituskertaa viikossa ja harjoituskertojen välissä pitää olla lepoa vähintään 48 tuntia. Harjoittelu ei paljon aikaa vie: yhdellä harjoittelukerralla teen 5 sarjaan, joden välissä on minuutin tauko.

Ylävartalon lihasvoima parantuntut!

Ihan vain lähtötason selvittääkseni päätin tehdä itselleni punnerrustestin- tein niin monta naisten punnerrusta (polvilla) minuutissa kuin pystyn. Jokseenkin vuosi sitten pystyin tekemään 7 naisten punnerrusta minuutissa, mikä sijoitti minut jonkin nettilähteen mukaan kuntoluokkaan ”poor” (heikko).

Minulla ei ollut paljon odotuksia asian suhteen, mutta yläsvartalon lihaskunto on selvästi parantunut viimevuotisesta: tein maanantaina 19 naisten punnerrusta minuutissa, joten sijoitun tällä hetkellä kuntoluokaan ”average” eli keskimääräinen, verrattuna muihin ikäisiini naisiin.

Jess!

Onkos siellä muita wannabe-pahiksia, jotka haluaisivat osallistua punnerrushaasteeseen?

11 Replies to “Satun punnerrushaaste

 1. No huh. Minä taidan ottaa punnerrushaasteen vastaan. Tämä on ollut inhokkiliikkeeni, myös naisten versiona. Jokin aika sitten inhosin vatsalihasliikkeitä, mutta nykyään pidän niistä. Niiden avulla pidän selkäni kunnossa ja ruotoni suorassa. Katsotaan, miten mukavilta punnerrusliikkeet tuntuvatkaan toukokuussa.

  1. Jippii, kiva saada kaveri mukaan! Näin me keski-ikäiset naiset pannaan hihat heilumaan… 🙂

 2. Joo toi punnerrushaaste on mahtava. Harkitsen hetken lähdenkö mukaan vai riittäiskö ton elävän käsipainon jokapäiväinen kantaminen ihan riittävästä haasteesta… Sekin tulee päivä päivältä painavammaksi.

  1. Mua vähän hirvittää itseäni. En ymmärrä kuinka pysytyn muka joskus tekemään oikean punnerruksen kun keskivartalo vetää niin voimakkaasti kohti maata, mutta kyllä se kai siitä.

   Mm, voisikohan elävää käsipainoa käyttää vaikka ojentajien treenaamiseen makuulla? Siinä on kuitenkin se riski että paino tipahtaa päälleen. 🙂

 3. Hi Satu! Well, I’m reading this with Google Translate. Some of it translates amazingly well. Other words, well, Translate has no idea what you’re talking about .

  You people in Finland has some of the longest words ever! How did you ever learn to spell those words when you were little? 😀

  🙂 Marion

  1. Great to see you here, Marion!

   Yes, we have very long words, especially compared with English. Luckily I’ve forgotten what it was like to learn to spell in Finnish. Not too hard, if I remember correctly. 🙂

 4. Mä kävin punnertamassa itteni ihan jumiin… Oli pari päivää kuin olisi ollut sämpylät kainaloiden alla ja päällystakin pukeminen päälle piti tehdä lähes suorin käsin, kun ne ei meinanneet koukistua. Liian innokas alku siis! Mutta aiinakin tuli oikeat lihakset kipeiksi, jos jotain positiivista tästä etsii. Tästä ettenpäin etenen pienin askelin. Toisaalta no pain no gain:) Vältyin sentää mustalta silmältä ja kuhmuilta otsikossa. Tein nimittäin punnerruksia myös makuulla. Sohvapötkö ei voi vieteilleen mitään.

  1. No onpa sulla ollut sähäkkä aloitus! 😉 Yrititkö sä punnertaa siis sohvalla? Mun oma harjoittelu on ollut nollassa pari viikkoa mutta nyt toivon pääseväni takaisin normaaliin rytmiin..

   1. Kävin pitkän tauon jälkeen kurkkaamassa ja muistuttamassa itselleni, montako punnerrusta olin luvannut kevään loppuun mennessä vetämään. On ollut pakollista taukoa…seliseli..ihan oikeasti. Tämä punnerrustavoite on kyllä hyvä homma. Siitä on hyötyä niin moneen muuhun asiaan. Samalla saa treenattua keskivartalonlihaksia, mutta kumma kyllä en ole vielä päässyt kunnolla alkuun:( Tarkoitus on olla ensi viikolla vireessä ja intona punnertelemassa… en osaa tehdä systemaattista suunnitelmaa, mutta uskon, että punnerrukset aina siellä täällä muun kuntoilun välissä tuotttaa tulosta. Nollasta on hyvä ponnistaa tai siis punnertaa eteenpäin.

    1. Hei Miisa!

     Siinä paha missä mainitaan. Mun on juuri tarkoitus kirjoittaa postaus punnerrustavoitteen nykytilasta. En oo itsekään paljon edennyt kun loppusyksy oli niin vaikeaa aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.